Miért egészségesebb a méz a cukornál? (1. rész)
Ha mértékkel fogyasztjuk, természetesen a finomított cukor sem egészségtelen. A mézben lévő cukrok azonban érdekes módon másként szívódnak fel a szervezetünkben, mint a finomítottak. A magyarmezogazdasag.hu sorozatában ennek miértjét vizsgálják meg.
A méz háromféle szénhidrátot tartalmaz:
- egyszerű cukrokat (monoszacharidokat),
- kettős cukrokat (diszacharidokat),
- és poliszacharidokat, vagyis összetett „cukrokat” (ez utóbbiak nem tekinthetők cukroknak).
A táplálkozási szakértők ezért szokták azt mondani, hogy a méz hasonlóan hasznos vagy káros, mint a finomított cukor.
Ám a mézben lévő cukrok másként szívódnak fel a szervezetünkben
– olvasható a magyarmezogazdasag.hu cikkében.

A méz háromféle szénhidrátot (cukrot) tartalmaz, a finomított cukor csak egyfélét, kettejükben egyetlen közös cukorféle van: a szacharóz. Míg a finomított cukor szinte 100 százalékban szacharózból áll, addig a méznek pusztán 0,5-5 százaléka.
A szacharózt csak akkor tudja felvenni a szervezetünk, ha az „elemeire” bomlik, glükózra és fruktózra. Ez a lebomlási folyamat a vékonybélben történik meg.
A mézben már eleve lebontották nekünk a méhek a szacharózt erre a két cukorra (szőlő- és gyümölcscukorra), és mihelyt a méz a szervezetünkbe jut, máris képesek vagyunk „energiává” alakítani.
Ezekből az egyszerű cukrokból áll a méz mintegy 70 százaléka.
Érdekes módon a méz nem okoz akkora inzulinterhelést a szervezetünkben, mint a különálló glükóz és fruktóz. A kutatók azt feltételezik, hogy a mézben lévő számtalan más, nagyjából mintegy 180 összetevőnek (enzim, antioxidáns, ásványi anyag, vitaminok stb.) köszönhető ez, még ha csekély mértékben is fordulnak elő a mézben.
A méhészeknek azért fontos tehát a mézet éretten pörgetni, mert ez azt is jelenti, hogy a nektárban lévő szacharózt a méhek enzimjeikkel lebontották egyszerű cukrokra, és hozzáadták azokat az anyagokat, melyek nagy valószínűséggel a legmegfelelőbb felszívódást biztosítják.
A méz szárítása azért nem helyes, mert főleg szacharóz marad benne. Szerencsére hazánkban ez nem jellemző.
A cikksorozat következő részei:
Súlyfölösleg, álmatlanság: segíthet a méz? – Miért egészségesebb a méz a cukornál (2. rész)
Repceméz gyomorpanaszok ellen – Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)