2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Köhögés elleni orvosság a konyhából

Az orvosi pemetefüvet évezredek óta kiváló köhögéscsillapítóként tartjuk számon, termesztése nem igényel különösebb szaktudást, és könnyen hatásos köhögés és meghűlés elleni szert készíthetünk otthon, a konyhánkban.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész korábban már több különleges, de könnyen termeszthető növénnyel ismertetett meg bennünket. Ezúttal egy újabb, sokoldalúan felhasználható növényt mutat be a szakember, amely csúnya, nem díszes, ráadásul szúrós és bogáncsos, kellemetlen, mert minden nadrágba beleakad. De rendkívül hatásos gyógynövény!

Orvosi pemetefű

Orvosi pemetefű Fotó: Grosz Tamás

A növény fagytűrő, évelő. Szereti a száraz, napsütéses helyeket, de árnyékban is jól fejlődik. Virága vonzza a méheket.

Levelének forrázatát hernyók ellen fákra permetezhetjük. Friss tejjel leforrázva és tálba öntve elpusztítja a beleszálló legyeket.

A pemetefüvet évezredeken keresztül kiváló köhögéscsillapítóként tartották számon.

A meghűlés első jeleinél vágjunk néhány levelet apró darabokra, és keverjük össze egy evőkanál mézzel, és apránként fogyasszuk torokfájás, köhögés ellen. A növény levele keserű, így óvatosan használjuk. A levél forrázata hidegen elősegíti az emésztést, és jó gyomorégés ellen. Cukorkát is készítenek belőle.

Általánosan használt recept köhögésre és meghűlésre: 1 kiskanál pemetefű, 2 kiskanál kakukkfű, méz ízlés szerint. A tea enyhén kesernyés ízű, de nagyon hatásos.

Az orvosi pemetefű termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook-oldalán vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Neked ajánljuk
Már látogatható a megújult füvészkert Szegeden Rovarlárvákból gyártott étel oldhatja meg az élelmezés gondját Cserfes Rózi az erdőben Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam