2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Konyhai újrahasznosítás A-tól Z-ig

A konyhai újrahasznosítással csökkented az élelmiszer-hulladékot, és a kreativitásodat is nap mint nap kiélheted – a tudatosvasarlo.hu összeállítása segít, hogy friss szemmel nézz körül a konyhában.

Aludttej
Házi aludttejből igazi házi tejföl készíthető. Ha már kicsit savanykás a tej, tegyük meleg helyre, például a fűtőtest közelébe. Pár nap pihenő után elég egy kisebb edénybe kanalazni a tetején kivált zsíros réteget. A kis zsírcsomókat kavarással tüntethetjük el.

Bor
Nem kell kiöntenünk a vendégség után megmaradt bort. A borosüvegek alján megbújó tiszta nedűt öntsük jégkockatartóba, és fagyasszuk le. A fagyott kockák még hetek múlva is különleges ízesítői lehetnek mártásoknak, kompótoknak vagy gyümölcsleveseknek.

Fotó: Shutterstock

Citrom
Ha teázás után megmarad egy fél citrom, ne várjuk meg, míg kiszárad. Vegyük elő takarításkor! A citrom leve nagyszerűen tisztítja a rozsdamentes fémfelületeket és a makacs foltokat. Hagyjuk pár percig a koszos felületen, és ha kell, hívjunk segítségül egy kefét.

Doboz
A dobozok újrahasznosításának rengeteg módja van. Tárolhatunk bennük apróbb dolgokat, karácsonykor szép papírral befedve ajándékdobozok lesznek, de akár gyerekjáték is készülhet belőlük. Babaház, búvóhely vagy hangszer, biztos a siker.

Kávézacc
Nem kell azoknak sem kidobnia a kávézaccot, akik nem tudnak komposztálni, hiszen belekeverhetjük a cserepes növények földjébe. Készíthetünk belőle tápoldatot is, ha negyed kiló zaccot húsz liter vízben hagyunk állni néhány napig. Használjuk locsolásra vagy permetezésre.

Leveszöldség
Ne csüggedjünk, ha a gyerekek nem eszik meg a vasárnapi levesből a zöldségeket. A répát, a borsót és a krumplit felhasználhatjuk franciasaláta vagy zöldséggel töltött ételek alapanyagaként. Ha el akarjuk kerülni a húslevesízt, öblítsük le a zöldségeket vízzel.

Tojás
Sárgája vagy fehérje, néhány napig biztosan eláll a hűtőben. A tojássárgája sós sütemények lekenéséhez használható, de tároláskor érdemes egy kis hideg vizet önteni rá, hogy ne száradjon ki. A tojásfehérje kisebb műanyag dobozban több hétig is elvan a mélyhűtőben.

Krumplihéj
A krumplihéj az őszülő haj természetes sötétítője. Főzzük a héjat fél órán keresztül vízben, majd tölcsér és szűrő segítségével töltsük a főzővizet palackba vagy edénybe, és hagyjuk kihűlni. Hajmosás után ezzel öblítsük át alaposan az ősz hajat.

Fotó: Shutterstock

Magvak
A madarak örülni fognak a megmaradt, kicsit már állott magvaknak, gabonapehelynek vagy száraz kenyérnek. Mielőtt kidobnánk a hibás almákat, gondoljunk rájuk. Ha nincs kertünk, a madárétket tegyük az ablakba, vagy sétáljunk el a legközelebbi parkig.

Rongyok
Nagyanyáink jól tudják, hogy az elhasznált ruhákból és textíliákból kiváló konyhai törlőkendő készülhet. Használjunk külön rongyot mosogatáshoz, törölgetéshez és felmosáshoz. Nem lesz baj a higiéniával, ha apróbb méretű kendőket vágunk, és gyakran cseréljük őket.

Sütő
Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel zárjuk el a sütőt, és hagyjuk még benne a majdnem kész ételt. A maradékhő alkalmas gyümölcsaszalásra is. És ne felejtsük, ha már bemelegítettük a sütőt, minél több ételt süssünk benne egyszerre.

Száraz kenyér
Sokan nem gondolnak rá, hogy a száraz kenyérből pár perc alatt házi zsemlemorzsa készíthető. Ha nincs darálónk, akkor se dobjuk ki a kenyeret. A nem túl száraz szeletekből bundás kenyeret varázsolhatunk, a keményebb szeletek beáztatva pedig fasírt vagy töltött hús alapanyaga lehetnek.

Vaj
A tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy sütéskor gyakran ki kell vajazni a tepsit. Ezért ha elfogy a vaj, ne dobjuk ki a papírját, hanem rakjuk el a mélyhűtőbe. Következő sütéskor elég egy kicsit kiolvasztani, és kenhetünk is vele. Így minden cseppje hasznos helyre kerül.

Újságpapír
A régi újságpapírok könnyen bevethetők a konyhában. Ha például egy rekeszben hagymát tárolunk, helyezzünk egy újságpapírból formált labdát a hagymák közé, és nem lesz gondunk a kellemetlen szagokkal. A rekesz aljára terített újság pedig megköti a nedvességet.

Zöldfűszer
Néhány fűszernövény levele, például a tárkonyé és a bazsalikomé, hamar kifakul. Ahelyett, hogy kidobnánk, vágjuk apróra a leveleket, és áztassuk egy üveg olívaolajba. Pár nap után szűrjük ki a fűszermaradékokat. Az olaj különleges ízesítője hal-, csirke- és sajtételeknek.

Neked ajánljuk
Tippek a környezetkímélő konyháért Még most sem késő veteményezni Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam