2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízszűrő kancsók – Mit szűrnek és mit nem?

Régóta sokakat érdeklő kérdésnek járt utána az Ökoanyu weboldal: milyen előnyei vannak a szűrt víznek a sima csapvízzel és a palackozott vízzel szemben? Mikor és miért érdemes ebben a konyhai kiegészítőben gondolkodnunk?

Bár Magyarországon a vízművektől kikerülő csapvíz minősége kiváló, ez a víz egy csővezetéken keresztül jut el az otthonunkba, és ezek a csövek akár 50 évesek is lehetnek. A konyhai vízcsapból kifolyó vízben ezért néha találhatnunk vízkődarabkákat, rozsdát, homokot és akár szabad szemmel is látható, ún. lebegőanyag-szennyeződéseket. Ezek az anyagok egyrészt a csővezetékekről válhatnak le, vagy akár vízvezeték-javítás, felújítási munkálatok, új bekötések során jutnak be a hálózatba.

A tisztítás során klórt adnak a vízhez, ami a higiéniai biztonság szempontjából elengedhetetlen, azonban ronthatja a víz ízét, illatát. Az aktív szenes szűrők képesek megkötni az oldott szerves anyagokat, így képesek semlegesíteni a klóros mellékízt és más kellemetlen ízektől, szagoktól, színektől is megszabadítják a csapvizünket.

Mit szűr a kancsó és mit nem?

  • Kiszűri a nehézfémeket (réz, vas, króm, kadmium, ólom).
  • Kiszűri a növényvédőszer-maradványokat.
  • Kiszűri a szabad klór 99%-át és a klórvegyületeket.
  • Kiszűri a lebegő szennyeződéseket, mint üledék, homok, rozsda.
  • A vízszűrő javítja a víz ízét és színét, kiszűri a szag- és ízrontó anyagokat.
  • Nem távolítja el a fontos ásványi anyagokat a vízből.

Az aktív szenes szűrők nem szűrik ki a baktériumokat, viszont ÁNTSZ-engedélyt csak akkor kap egy ivóvízszűrő, ha ezüstözött az aktívszén-töltet, azaz a baktériumok elszaporodás elleni védelme biztosított.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Mikroműanyag-szűrőt házilag is készíthetünk, de jobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat Sikeres a yogyakartai terepkísérlet Mint a vérebek, úgy szagolják ki a méhek a koronavírus-fertőzést Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: okoanyumag.hu
Vissza
Hírfolyam