2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így tartósíthatod a gombát

A gomba legyen friss, kifejlett és ép (penész-, rágás- és sérülésmentes) – ezek a legfontosabb szempontok a gombák tartósításakor. Abban az esetben pedig, ha mi magunk gyűjtöttük be, mindenekelőtt vizsgáltassuk be megfelelő szakemberrel. 

Olajban

Hevítsünk egy nagyobb serpenyőben olajat, majd futtassunk meg rajta fokhagymát ízlés szerint. Dobjuk rá a megtisztított, felszeletelt gombát, sózzuk és borsozzuk, majd amikor puhára párolódott, a levével együtt töltsük üvegekbe. Az üvegeket alaposan zárjuk le, majd sorakoztassuk fazekakba, öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, és forraljuk fel. 

Szárítva

Ha van egy aszalógépünk (légkeveréses sütő is megteszi, 30 fokon) és 6-10 óránk, akkor már neki is állhatunk a gombaszárításnak. A megtisztított gombafejeket vágjuk maximum 5 mm-es szeletekre, és helyezzük a gépbe – vigyázva arra, hogy a szeletek ne érintkezzenek egymással. Az állaga akkor ideális, amikor már pattanva törik. 

Fagyasztással

Főzzük elő a gombát: szűrőkanálban engedjük 1-3 percre forró sós, citromleves vízbe, majd hűtsük le hirtelen jéghideg vízzel. Utána már zacskózhatjuk is – arra figyeljünk, hogy a zacskóból a lehető legtöbb levegőt nyomkodjuk ki. 

Sós, fűszeres lében

Főzzük a gombát 10 percig sós vízben. Közben készítsünk fűszeres levet sóval, babérlevéllel, fokhagymával és rozmaringgal. A gombákat töltsük befőttes üvegekbe, majd öntsük le a még lobogó fűszeres lével. A lezárt üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Az elmúlás is lehet fenntarthatóbb Így teleltesd át az édesburgonyát Hűtőkisöprés, avagy variációk bundás kenyérre Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: morzsafarm.hu
Vissza
Hírfolyam