2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba

Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Érdemes a zöldségeinket és gyümölcseinket minél nagyobb tápértékkel, minél kevesebb veszteséggel megőriznünk a télre. Megfelelő tárolással sokat tehetünk azért, hogy óvjuk épségüket.

Az élelmiszer-felesleg éves mennyisége Magyarországon 1,8 millió tonna, amiből közel 100 ezer tonna az, ami megmenthető lenne. 

Egy elfeledett módszer: a vermelés

A faluhelyen régen népszerű vermekben kiválóan lehetett tárolni a különféle zöldségeket (főleg a gyökérféléket). Ha életkörülményeink megengedik, érdemes elgondolkodnunk azon, visszatérünk-e ehhez a praktikus hagyományhoz. 

Mielőtt jönnének a talajfagyok, ássunk egy nagyobb, mély gödröt védett helyen, lehetőség szerint a házunk közelében. A hosszát aszerint válasszuk meg, hogy mennyi terményt akarunk benne elraktározni. (A vermelőgödör ideális esetben 80-120 cm mély, 130-150 cm széles, 20-50 m hosszúságú.)

Ha a vermeléshez nem használunk rétegező közeget, 20-30 cm vastag szalmatakarót tegyünk fedésnek, majd 20-30 cm vastag földréteget borítsunk rá. Ha a rétegezéses vermelés szimpatikusabb, rétegezzünk homokkal, porhanyós, laza földdel vagy tőzegkorpával. 

A verem tetejét akár deszkákból is elkészíthetjük, a biztonság kedvéért néhány helyen alulról is megtámogathatjuk. A tetőt befedhetjük kátránypapírral és szalmával, vagy a tél beállta előtt földdel is szigetelhetjük.

Fotó: Shutterstock

Gyümölcsök, zöldségek tárolása

  • Alma: tároljuk a veremben vagy sötét, hűvös pincében, alagsorban, esetleg garázsban. Különítsük el őket, mert az etiléngáz, amit kibocsát, megrohaszthat más zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb fajtát 3-6 hónapig tárolhatjuk.
  • Hagyma: hálós zsákokban vagy nyitott kosárban tartsuk hűvös, száraz helyen.
  • Krumpli: hűvös, sötét helyen tartsuk, ahol 10-15 fok van. Jó megoldás, ha papírzacskókba tesszük, amit előzőleg kilyuggattunk, hogy tudjon levegőzni. Ne tároljuk a hagymához közel, ami az almához hasonlóan szintén etiléngázt bocsáthat ki, és ezzel megrohaszthatja a krumplit! Ilyen formában hónapokig elállhat, de arra is figyeljünk, hogy ne érje fény. Hűtőbe semmiképp ne tegyük, mert a hideg miatt elveszíti az ízét.
  • Tök, sütőtök: tisztítsuk meg alaposan, hogy elkerüljük, hogy bármilyen gomba vagy baktérium kárt tegyen a termésekben! Hűvös helyen tartsuk, akár 6 hónapig is eláll.
Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? A tundra gyermekei – A nomádok mindennapjai (dokumentumfilm) Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam