2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba

A komposztálás kiváló eljárás arra, hogy saját felhasználásra szerves trágyát állítsunk elő a kertben összegyűjtött, illetve a konyhában megmaradt, lebomló hulladékból. Számtalan dolog van, amit minden további nélkül belerakhatunk a komposztba, de vannak olyan dolgok is, amelyeket semmiképp. 

Mi az, ami nem komposztálható?

Beteg, fertőzött növények: Az olyan növényi maradványok, amelyek beteg vagy kerti kártevők által fertőzött növényről származnak, ne kerüljenek a komposztba.

Sütőipari termékek: Az olyan termékek, mint például a torta és a sütemények, vonzzák a különböző kártevőket, rovarokat és egyéb állatokat. Kis mennyiségben kenyérszeleteket, tésztát rakhatunk a komposzthalomba, fontos azonban, hogy olyan mélyen forgassuk bele, amennyire csak tudjuk. 

Húsevő állatok trágyája: A növényevő állatok – például a csirke, a kecske, a tehén, a ló és a nyúl – trágyája előnyös a növények számára. Ezzel szemben a kutyák, macskák és más, ragadozó életmódot folytató állatok ürüléke nem hordható a komposztba, mert az emberre veszélyes kórokozókat és parazitákat rejthetnek.

Étolaj: Az olaj lelassíthatja a komposztálási folyamatot, szaga felkeltheti a rovarok és más állatok figyelmét, illetve megváltoztathatja a komposzt ideális nedvességtartalmát is.

Fotó: Shutterstock

Húskészítmények: A maradék húst és állati zsiradékot ne hordjuk a komposzthalomba. Nagyon lassan bomlanak le, miközben kegyetlen bűzt árasztanak. Ez pedig garantáltan vonzani fogja a különböző rágcsálókat, kóbor állatokat. 

Fűrészpor: Alkalmazhatunk némi fűrészport a komposztban található felesleges nedvesség felszívására. Ha azonban az kezelt fából származik, határozottan nem javasoljuk a felhasználását. 

Gyomnövények: A gyomnövényekkel nem árt óvatosnak lennünk. Előfordulhat, hogy lebomlás helyett gyökeret eresztenek a komposztban, és újabb kis sarjak bukkannak fel a halmon. Az is megtörténhet, hogy a gyomok túlélő magvai újra kikerülnek a kertbe, amikor a kész komposztot beledolgozzuk a talajba.

Paradicsom: A paradicsom komposztálásával alapvetően nincsen semmi probléma. De érdemes elkerülnünk a paradicsomszemek komposztálását, ha nem szeretnénk a következő évben, a komposzt felhasználása után azzal szembesülni, hogy a kert legmeglepőbb helyein mindenütt helyes kis paradicsompalánták köszöngetnek vissza nekünk.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam