2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így teleltesd át az édesburgonyát

Az édesburgonya nemcsak finom, de egészséges is – magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és a neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. Lássuk, hogy óvhatjuk meg a téli fagyoktól!

Az édesburgonya gumóinak átteleltetése

Az édesburgonya a talajfelszín alatt gumókat fejleszt. Hogy ezeket átteleltessük, a növény föld feletti részét vágjuk vissza egészen a talaj szintjéig, majd a gumókat ássuk ki még az első őszi fagyok eljövetele előtt. 

Finoman rázzuk le róluk a földet, majd helyezzük el őket egy tőzegmohával, homokkal vagy vermikulittal kibélelt kartondobozban. Ügyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz. A dobozt vigyük egy hűvös, száraz helyre, ahol a gumók biztosan nem fagynak meg.

Tavasszal figyeljük meg, hogy a gumók közül melyik csírázik ki. Ezeket feldarabolhatjuk úgy, hogy mindegyik darabon legyen legalább egy egészséges csíraszem. A gumók most már készen állnak arra, hogy ismét kiültessük őket, de erre csak akkor kerítsünk sort, miután a fagyveszély már biztosan elmúlt.

Fotó: Shuttestock

Az édesburgonya átteleltetése dugványról

Az édesburgonya szárából vágjuk 25-30 cm-es darabokat, még mielőtt az őszi fagyok megcsípnék. A dugványokat alaposan öblítsük le hideg folyó víz alatt, majd állítsuk egy tiszta vízzel megtöltött befőttesüvegbe vagy vázába.

Az üveget közvetett napfénnyel megvilágított helyre állítsuk, és kísérjük figyelemmel, hogy a gyökérzet néhány napon belül biztosan fejlődésnek indul-e. Ha ez bekövetkezik, más dolgunk már nincs, mint az üveget háborítatlanul hagyni egész télen át, de természetesen az a lehetőség is adott, hogy a kigyökerezett dugványokat ültetőkeverékkel töltött cserepekbe ültessük, és szobanövényként gondoskodjunk róluk egészen tavaszig.

Ha úgy döntünk, hogy a dugványokat a vízben hagyjuk, mindenképpen cseréljük a vizet, ha az zavarossá válik, vagy kezd besötétedni. Ügyeljünk arra is, hogy a gyökerek végig a vízben legyenek.

Ha úgy döntünk, hogy a meggyökeresedett dugványt elültetjük, a cserepet állítsuk például egy napos ablakpárkányra, és annyi öntözővízzel lássuk el a növényt, hogy a földje folyamatosan enyhén nyirkos legyen, de soha ne legyen vizenyős.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Fűszerkeveréket, fűszersót házilag is készíthetsz magadnak! Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Veszélyben lehet az állatkísérletek tilalma – Európa-szerte gyűjtik az aláírásokat Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam