2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét

A szőlőt régóta a gyümölcsök királynőjének tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma is volt. Többek között kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást. A teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat, folsavat, biotint, B1-, B2- és kevés C-vitamint, továbbá ásványi anyagokat tartalmaz.

A legrégebben termesztett kultúrnövényeink közé tartozik ez a kúszó cserje. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utóérő. Minél mélyebb, sötétebb árnyalatú a szőlő, annál értékesebb, a színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, a szabad gyökök elleni harcban – mondta a zaol.hu-nak Éder Katalin zalaegerszegi szakember.

A nyár végén, ősszel érő gyümölcs

  • kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó;
  • méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást;
  • a szőlő borkősavsói enyhe has- és vizelethajtók, ezzel eltávolítják a szervezetben felgyülemlett salakanyagokat, ezenkívül a nagy mennyiségben fogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti;
  • ajánlható fizikai gyengeség, reuma, lábadozás, székrekedés, valamint aranyér esetén;
  • a teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat, folsavat, biotint, B1-, B2- és kevés C-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz;
  • jó káliumforrás, kalcium, magnézium van benne;
  • az egészség apró őrei, a fitovegyületek is megtalálhatók benne;
  • a rezveratrol, amely főleg a vörös szőlő héjában található, erős antioxidáns, természetes antibiotikum, amelyet a növény saját védelmére termel, ezért a szőlő fogyasztásával a szervezetünket is felvértezzük vele, hisz gátolja a káros folyamatokat, értágító és pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer működését;
  • a szőlő héjának magas a rost-, cellulóz- és pektintartalma, amely elősegíti a jó emésztést;
  • nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat a szőlőmag őrleménye, amelynek köszönhetően kiemelkedő gyulladásellenes hatásokkal bír (házilag nem tudjuk előállítani, csak a nagyon finomszemcsés mikroőrleményből tudnak a hasznos anyagok felszívódni).

A szőlőből készíthetünk lekvárt, salátát, édességeket is. Apró magvaiból értékes, kellemes ízű olaj nyerhető, ami gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, és ezzel érvédő hatású. A népgyógyászat a visszeres lábakra, a látás javítására ajánlja. A gyümölcsben több fajta gyulladáscsökkentő hatású polifenol van, ezek fokozzák a szervezet ellenálló képességét, mivel többféle vírust inaktiválnak, de a vörös szőlőben található tannin az arra érzékenyeknél migrént válthat ki – mondta el a szakember.

Neked ajánljuk
Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered A nap képe: Az élet egy szelete – Egy szeder életciklusa Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam