Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét
A szőlőt régóta a gyümölcsök királynőjének tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma is volt. Többek között kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást. A teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat, folsavat, biotint, B1-, B2- és kevés C-vitamint, továbbá ásványi anyagokat tartalmaz.
A legrégebben termesztett kultúrnövényeink közé tartozik ez a kúszó cserje. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utóérő. Minél mélyebb, sötétebb árnyalatú a szőlő, annál értékesebb, a színes szőlő ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, a szabad gyökök elleni harcban – mondta a zaol.hu-nak Éder Katalin zalaegerszegi szakember.
A nyár végén, ősszel érő gyümölcs
- kitűnő vértisztító, és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó;
- méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epekiválasztást és a bélmozgást;
- a szőlő borkősavsói enyhe has- és vizelethajtók, ezzel eltávolítják a szervezetben felgyülemlett salakanyagokat, ezenkívül a nagy mennyiségben fogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti;
- ajánlható fizikai gyengeség, reuma, lábadozás, székrekedés, valamint aranyér esetén;
- a teljes szervezetet regenerálja, mert létfontosságú vitaminokat, folsavat, biotint, B1-, B2- és kevés C-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz;
- jó káliumforrás, kalcium, magnézium van benne;
- az egészség apró őrei, a fitovegyületek is megtalálhatók benne;
- a rezveratrol, amely főleg a vörös szőlő héjában található, erős antioxidáns, természetes antibiotikum, amelyet a növény saját védelmére termel, ezért a szőlő fogyasztásával a szervezetünket is felvértezzük vele, hisz gátolja a káros folyamatokat, értágító és pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer működését;
- a szőlő héjának magas a rost-, cellulóz- és pektintartalma, amely elősegíti a jó emésztést;
- nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat a szőlőmag őrleménye, amelynek köszönhetően kiemelkedő gyulladásellenes hatásokkal bír (házilag nem tudjuk előállítani, csak a nagyon finomszemcsés mikroőrleményből tudnak a hasznos anyagok felszívódni).
A szőlőből készíthetünk lekvárt, salátát, édességeket is. Apró magvaiból értékes, kellemes ízű olaj nyerhető, ami gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, és ezzel érvédő hatású. A népgyógyászat a visszeres lábakra, a látás javítására ajánlja. A gyümölcsben több fajta gyulladáscsökkentő hatású polifenol van, ezek fokozzák a szervezet ellenálló képességét, mivel többféle vírust inaktiválnak, de a vörös szőlőben található tannin az arra érzékenyeknél migrént válthat ki – mondta el a szakember.