2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őszi vitaminbomba: ez a filléres magyar étel biztosan felturbózza az immunrendszered

A hidegebb hónapok alatt sok háztartásban kerül elő a kompót, mint gyors és egészséges finomság. Ősszel rengeteg szezonális gyümölcs válik elérhetővé, így nem csoda, hogy sokan előszeretettel készítik és fogyasztják húsok mellé, vagy csak úgy, magában. Hogy készül a legegyszerűbb kompót? Milyen gyümölcsökből készíthetjük el? Ennek járt utána a hellovidek.hu.

A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.

A Franciaországban és az angolszász országokban szokásos recept négy egyszerű lépésből áll. Először kockákra vágjuk az almát, majd egy tálba helyezzük. Nem igazán kell hámozni, csak akkor tegyük meg, ha nem szeretjük az alma héját. Ezután adjuk hozzá a fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és szárított kakukkfüvet. Ezt követően olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és adjunk hozzá cukrot. Lassú tűzön főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Végül adjunk hozzá fűszeres almát, fedjük le, és főzzük, amíg meg nem puhul. Időnként nem árt átkeverni. Ha túl száraznak, sziruposnak érezzük, önthetünk hozzá egy kis vizet is, majd így főzzük tovább.

Fotó: hellovidek.hu

A recepteket illetően itthon talán a legelterjedtebb a törökök által készített kompót. Ez egy könnyű, lédús desszert (majdnem olyan, mint egy könnyű leves), amelyet a főételekkel és köretekkel együtt szolgálnak fel a török konyhában. Itthon talán azért lett ez a népszerűbb, mert nem kell hozzá sok dolog, és nem kerül sokba az elkészítése.

A török ​​gyümölcskompót 3 fő összetevőből készül: víz, cukor és friss vagy szárított gyümölcs. Először vizet és cukrot kell összekeverni egy fazékban, majd ezt fel kell forralni. Tetszés szerint használhatunk ízesítéshez fahéjat vagy szegfűszeget, de ez elhagyható. Ezután kell a felkockázott vagy szeletelt almát beledobni az edénybe. Addig főzzük, amíg meg nem puhul. Végül nincs más hátra, mint hagyjuk kihűlni és lehűlni, lehetőleg egy éjszakán át.

Mi kerülhet a kompótba?

A kompótot legtöbben almából készítik, de körtéből, vagy akár rebarbarából is lehet. A hidegebb hónapokban mégis a birsalmakompót az, amit sokan készítenek, hiszen a birsnek számos jótékony hatása van.

A legegyszerűbb recept alapján a birsalmákat megmossuk, cikkekre vágjuk. Ezután feltesszük őket főni, és addig engedjük fel vízzel, ameddig az el nem lepi az almákat. A cukrot, fűszereket (tetszés szerint mehet bele szegfűszeg és fahéj) hozzáadjuk. Kóstolgatjuk, míg megfelelő ízt nem érzünk. Végül puhára főzzük az almát, és kihűlve fogyaszthatjuk.

Miért jó választás a birs?

Kiemelkedően sok C-vitamint tartalmaz, P-vitaminban is gazdag, valamint nagyon magas a vastartalma. Összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor- és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén. A megfőzött birs és a leve, illetve a megsütött termés legjobb étel a májbetegségeknél, és a hányinger ellenszere is. A belőle készült főzeteket legtöbbször köhögéskor, hörgőgyulladás esetében, a gyomor és a bél betegségeinél, és hasmenéskor ajánják fogyasztani.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a birsmagot nem szabad összetörni, mert akkor felszabadulnak a benne lévő méreganyagok, a keserű mandula ízére emlékeztető ciántartalmú amigdalin.

Neked ajánljuk
Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét Számos jótékony hatással rendelkezik: ezért fogyaszd rendszeresen a gyümölcsök királynőjét Virágzik a repce és az őszi kikerics (képgaléria) A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam