2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek – 1. rész

Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

Használatukkal megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe tett látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk – olvasható Tihanyi László doktor honlapján.

Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.

1) Kurkuma

Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. Segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt. Fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat.

2) Gyömbér

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatású. Erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás. Tartalmaz A-, C-, E- és B-komplex-vitaminokat is. Felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére is jó. Lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.

3) Fahéj

A fahéj antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4) Fokhagyma

Vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatású. Tele van vitaminokkal és tápanyagokkal (fehérje, kálium, kalcium, cink és sok más ásványi anyag). Jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. A koleszterinszintet is csökkenti, megelőzi a stroke-ot is. Csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.

5) Szegfűszeg

Antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik. Sok vitamin, ásvány és rost van benne. Használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák (pl. megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut, tuberkulózis). Általában biztonságos a fogyasztása, de néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.

Neked ajánljuk
Gyógyító szer a fűszerpolcon: a kurkuma Gyógyító szer a fűszerpolcon: a kurkuma Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre Az LG 2050-re tudja vállalni, hogy működését teljesen megújuló energiaforrásokból fedezi
Tovább a forrásra: drtihanyi.com
Vissza
Hírfolyam