2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vigyázat, allergiát válthat ki a tücsökevés!

A kutatók szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő mintegy 9,7 milliárd embernek. Ám a tücsökalapú fogásokban 20 olyan proteint azonosítottak, amelyek egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhatnak.

Akik a kagyló- és rákfélékre allergiásak, azoknál a tücsökből készült ételek is kiváltják a betegséget egy új ausztrál kutatás szerint – számol be az MTI a Food Chemistry című szaklapban megjelent tanulmányról. A projektet a nyugat-ausztráliai Edith Cowan Egyetem tudósa, Michelle Colgrave vezette.

„Több mint kétmilliárdan ma is naponta esznek rovarokat, ami fenntartható megoldás lehet, mert fehérjéi jól kiegészítik a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A tücsök fehérjetartalma magas, tápanyagokban gazdag, ráadásul környezetbarát. Számos kutatás kimutatta, hogy jót tesz a belek egészségének, csökkenti a vérnyomást, és sok benne az antioxidáns”

– magyarázta a biológus.

Fotó: Shutterstock

Számos jó tulajdonsága mellett azonban jelentős mennyiségű fehérjét találtak benne, amely allergiát válthat ki a rákfélékre érzékenyeknél. Ennek az az oka, hogy

a tücsök, a lisztbogár és más rovarok közeli rokonai a rákféléknek. A világon az emberek három százaléka kagyló- és rákallergiás, az arány életkor és régió szerint változó. Nagy az esélye annak, hogy ezek az emberek a rovarokra is allergiásak.

A kutatók az egész tücsök, a sült egész tücsök, valamint a sülttücsökpor fehérjéit hasonlították össze az ismert allergénekkel. Eredményeik segítségével kimutathatók a tücsöktartalmú ételek allergénjei, melyek a biztonság érdekében a csomagolás címkéjén is feltüntethetők, nehogy az allergiások véletlenül elfogyasszák őket.

Neked ajánljuk
Íme, a fenntartható laborkávé (videóval) Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Még több világító bringaút lesz országszerte Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam