2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek – 2. rész

Kardamom, köménymag, méz, vöröshagyma, citrom – még újabb öt egészséges konyhai alapanyag, amelyeket jótékony hatásai miatt ajánl dr. Tihanyi László.

6) KARDAMOM

A „fűszerek királynője” szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak. Tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal. A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét, és feloldja a feszültséget az izmokban. Bár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

7) KÖMÉNYMAG

Gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére használható. Fellendíti az anyagcserét, megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Terhes nőknél elősegíti a fejlődő magzat egészségét és fejlődését. Lelassítja a mell- és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.

8) MÉZ

Antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, amely rögtön fellendíti a teljesítményünket és a kitartásunkat. Csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolt.

9) VÖRÖSHAGYMA

Kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságú. Magas a C-, K-, B1- és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. Rendkívül hatásos a tüdőgyulladásra, krónikus hörghurutra, rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. Többfajta rák kialakulásának megelőzésében is segít. Krómtartalma segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

10) CITROM

Antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatású. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. Fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegségek, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére is alkalmas. Rendszeres fogyasztásával több olyan súlyos betegség megelőzésében segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.

Fotók: Shutterstock

Neked ajánljuk
Itt a medvehagymaszezon A tengeri termékek csaknem 40 százalékán hamis a megnevezés Mindent a káposztáról Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: drtihanyi.com
Vissza
Hírfolyam