2021. március 4., Kázmér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Február 10-én volt a hüvelyesek világnapja

Nem tréfából lett világnapja a hüvelyeseknek. Hihetetlen gazdag élelmiszercsoport, amelynek sok jótékony hatása van az egészségünkre. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük, minél többfélét és minél többféleképpen elkészítve.

A pillangósvirágúak családjába tartozó egynyári növények között találjuk a babot, borsót, lencsét, csicseriborsót. Kiszárítva rendkívül jól tárolhatók, ezért régen főleg télen fogyasztották őket.

  • Kimagasló a fehérjetartalmuk a növényi eredetű fehérjeforrások között.
  • Általában gazdagok B-vitaminokban, folátban, kalciumban, foszforban, vasban (bár ennek a hasznosulása alacsony hatásfokú) és magnéziumban.
  • Magas rosttartalmuk miatt nagyon jó hatásuk van a gyomor- és bélrendszerre.
  • Kedvezően befolyásolhatják a vér koleszterinszintjét is.
Fotó: Shutterstock

Fontos megemlíteni, hogy sokaknál panaszt okoz az emésztésük, gázképződéssel, puffadással járhat a fogyasztásuk, amit el lehet kerülni hosszas áztatással (az áztatóvizet többször kell cserélni), fedő nélküli főzéssel, és ha a recept engedi, érdemes köményt használni melléjük fűszerként. Van, aki a főzővízbe szórt kis mennyiségű szódabikarbónára esküszik.

A csicseriborsó itthon hummuszként vagy falafelként hódít. Amennyiben otthon készítenénk belőle valami finomat, a száraz csicseriborsót is érdemes hosszabb időre beáztatni. Snackként akár sütőben is megsüthetjük, ízlés szerint fűszerezzük.

Bármilyen hüvelyesből lehet készíteni levest, főzeléket, sőt zöldségkrémet is. Érdemes kipróbálni a hummusz mellett a babpástétomot, a zöldborsókrémet (mentával különösen finom) vagy például a sárgaborsóból készülő „fava”-t, ami egy tradicionális görög zöldségkrém – ajánlja a foteldoki.hu.

Neked ajánljuk
Hamarabb indul az idei medvehagymaszezon Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása Az építészek nem ismernek lehetetlent A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét Visszavonulóban az ár- és belvíz, hétfő óta gyorsabban apad a Tisza
Tovább a forrásra: foteldoki.hu
Vissza
Hírfolyam