Február 10-én volt a hüvelyesek világnapja
Nem tréfából lett világnapja a hüvelyeseknek. Hihetetlen gazdag élelmiszercsoport, amelynek sok jótékony hatása van az egészségünkre. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük, minél többfélét és minél többféleképpen elkészítve.
A pillangósvirágúak családjába tartozó egynyári növények között találjuk a babot, borsót, lencsét, csicseriborsót. Kiszárítva rendkívül jól tárolhatók, ezért régen főleg télen fogyasztották őket.
- Kimagasló a fehérjetartalmuk a növényi eredetű fehérjeforrások között.
- Általában gazdagok B-vitaminokban, folátban, kalciumban, foszforban, vasban (bár ennek a hasznosulása alacsony hatásfokú) és magnéziumban.
- Magas rosttartalmuk miatt nagyon jó hatásuk van a gyomor- és bélrendszerre.
- Kedvezően befolyásolhatják a vér koleszterinszintjét is.

Fontos megemlíteni, hogy sokaknál panaszt okoz az emésztésük, gázképződéssel, puffadással járhat a fogyasztásuk, amit el lehet kerülni hosszas áztatással (az áztatóvizet többször kell cserélni), fedő nélküli főzéssel, és ha a recept engedi, érdemes köményt használni melléjük fűszerként. Van, aki a főzővízbe szórt kis mennyiségű szódabikarbónára esküszik.
A csicseriborsó itthon hummuszként vagy falafelként hódít. Amennyiben otthon készítenénk belőle valami finomat, a száraz csicseriborsót is érdemes hosszabb időre beáztatni. Snackként akár sütőben is megsüthetjük, ízlés szerint fűszerezzük.
Bármilyen hüvelyesből lehet készíteni levest, főzeléket, sőt zöldségkrémet is. Érdemes kipróbálni a hummusz mellett a babpástétomot, a zöldborsókrémet (mentával különösen finom) vagy például a sárgaborsóból készülő „fava”-t, ami egy tradicionális görög zöldségkrém – ajánlja a foteldoki.hu.