2021. március 4., Kázmér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarabb indul az idei medvehagymaszezon

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma idei szezonja.

A Baranya megyében gazdálkodó Mecsekerdő Zrt. területein, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből.

Amennyiben viszont valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtésnél a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverésen. Az internetes aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével február 8. és 15. között zajlik.

Medvehagymát szed egy férfi és egy nő a Mecsekben, Orfű közelében 2019. március 20-án
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztet a természetvédelmi hatósággal és a Duna–Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. Mindez a növényállomány regenerálódását szolgálja, ugyanis ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Neked ajánljuk
Február 10-én volt a hüvelyesek világnapja A tündérfa és ehető, gyógyító virága Az építészek nem ismernek lehetetlent A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét Visszavonulóban az ár- és belvíz, hétfő óta gyorsabban apad a Tisza
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam