2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszerek közel ötöde végzi a szemétben, miközben 700 millióan éheznek (videóval)

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése alapján a világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben. A 931 millió tonnányi kidobott élelmiszer 23 millió teherautót töltene meg, és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna. Érdemes megtekinteni a cikkben látható, a világ több táján készült rövid videót bolygónk élelmiszer-termeléséről.

A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe. A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak.

Szinte minden országban, legyen az szegényebb vagy gazdagabb, az eladott élelmiszer igen nagy része végzi a szemétben.

A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11 százalék kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken a táplálék 5 százaléka, az élelmiszer-kereskedésekben 2 százaléka válik szemétté.

Ugyanakkor csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

„Az élelmiszer-hulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést, és pénzt is spórolna –  mindezt a globális gazdaság visszaesésének idejében” – mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője.

2021-ben az ENSZ főtitkára, António Guterres az Évtized intézkedéseinek részeként összehív egy csúcstalálkozót az élelmezési rendszerekről a fenntartható fejlődési célok (SDG) 2030-ig történő elérése érdekében. A tanácskozás új intézkedéseket indít el mind a 17 fenntartható fejlesztési cél előrehaladása érdekében – mindegyiknél, amelyek bizonyos mértékben az egészségesebb, fenntarthatóbb és méltányosabb élelmiszerrendszerekre támaszkodnak.

Íme, a csúcstalálkozóhoz készült figyelemfelkeltő videó:

Neked ajánljuk
Kampány indult a vadhúsfogyasztás ösztönzésére Kampány indult a vadhúsfogyasztás ösztönzésére A tudatos fogyasztóvá nevelés érdekében pályázhatnak az iskolák Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam