2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengeri termékek csaknem 40 százalékán hamis a megnevezés

Sügér helyett más halfaj, rák helyett disznóhús, veszélyeztetett vagy sebezhető fajok – ilyenekkel is találkoztak kutatók több mint 30 országból, s írtak közel félszáz tanulmányt arról, hogy a kereskedők számtalan esetben becsapják a vásárlókat a tengeri termékek hamis megnevezésével.

A Seascape című elemzésben összegzett tanulmányokhoz több mint 9000, éttermekből, halkereskedésekből és szupermarketekből származó mintát vizsgáltak. A termékek 36 százalékán nem az abban található hal vagy tenger gyümölcse volt feltüntetve – írja a The Guardian.

A tanulmányok közül több egy viszonylag új DNS-elemző technikát alkalmazott. Az egyik kutatás során kanadai, amerikai, brit, szingapúri, ausztráliai és új-zélandi halkereskedések, szupermarketek és éttermek sügér néven árult termékét vizsgálták meg, és megállapították, hogy a termékek 40 százalékát félrecímkézték.

Nagy-Britanniában és Kanadában volt a legmagasabb, 55 százalék a megtévesztő címkével ellátott termékek aránya, az Egyesült Államokban pedig 38 százalék. Bizonyos esetekben az adott halat vagy más tengeri állatot azonos család egy másik fajaként tüntették fel.

Németországban például a Szent Jakab-kagylónak nevezett minták 48 százaléka valójában a kevésbé kedvelt japán fésűkagyló volt. Veszélyeztetett vagy sebezhető fajok is előfordultak a termékek között.

Fotó: Shutterstock

Egy 2018-as tanulmány szerint a Nagy-Britanniában sügér néven eladott termékek mintáinak közel 70 százaléka más halfaj volt: 38 különböző fajt találtak a kutatók, köztük korallzátonyok közelében élőket is, amelyek létét veszélyezteti élőhelyük csökkenése és a túlhalászat.

Olyan feldolgozott termékeket is találtak a szakemberek, amelyekben disznóhús volt: a Szingapúrban árult rákgolyók esetében ez gyakran előfordult, és volt, hogy rákot egyáltalán nem is tartalmaztak.

A tenger gyümölcseinek hamisítása régóta ismert probléma világszerte. Bár az átnevezés nem mindig szándékos, nagy többségében mégis olyan eseteket tártak fel, ahol alacsonyabb árú termékkel helyettesítettek drágábbat, ami inkább csalásra utal, mint tévedésre.

Neked ajánljuk
A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél Októberben különösen ideje van a javítgatásnak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam