2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi az a food miles? – avagy vásárolj inkább helyit, szezonálisan

Az élelmiszert kilogrammban, literben, darabban szokás mérni, kilométer ritkán rendelődik hozzá. Mégis napjainkban egyre többet lehet hallani a food miles kifejezést. Mit is jelent ez? Minden alkalommal, amikor egy falat készételt a szánkhoz emelünk, annak összetevői átlagosan 1000 mérföldet tettek meg, ami hatalmas szám. 

Hozzászoktunk a változatos, minden évszakban kényelmesen elérhető minőségi élelmiszerekhez. Csakhogy a jelenlegi formában

az a környezeti teher, melyet a finom falatok a szántástól az asztalig fejtenek ki, rövid távon sem fenntartható. Akár szén-dioxid–lábnyomnak is nevezhetnénk. Ráadásul az utazás során a termékeknek folyamatosan változik a minőségük.

olvasható a futureofdebrecen.hu honlapon.

Mivel az alapanyagok mozgatásának átláthatósága egyre nehezebb feladat, komoly egészségügyi kockázatot jelenthet az EU-n kívülről érkező élelmiszerek fogyasztása.

Fotó: Shutterstock

Kiemelt feladat a minél rövidebb ellátási láncok támogatása. Gondoljunk csak nagyszüleink konyhakertjére, haszonállataira. Minden fontos élelmiszerforrás csupán egy karnyújtásnyira volt

– mutat rá az írás.

Manapság ez a tudás, tapasztalat elhalványult, sok helyen el is tűnt. A kertes házak többségénél gyeptégla, vagy szinte teljesen burkolt, betonozott felületek találhatók,

pedig egy család számára elegendő zöldséget, gyümölcsöt tudnának megtermelni ezek a kiskertek.

Nagyon jó törekvés a helyi piacok fejlesztése. 1980-ban indult a „slow food” mozgalom Rómában, amely a Spanyol lépcsőnél megsokasodott gyorséttermek ellenpólusaként jött létre. 

Jelenlegi világunk az élelmiszer-fogyasztás terén is a „grab and go” irányvonalat képviseli, ahol a több ezer kilométert utazott készételt felmarkolva, menet közben fogyasztjuk el, mindezt iszonyatos mennyiségű műanyagba csomagolva.

Fotó: Shutterstock

Láthatjuk, hogy ez mind a Föld, mind a szervezetünk számára hosszú távon öngyilkosság, ezért társadalmi és politikai szinten is akarni kell a lassulást, a helyben megtermelt ételek fogyasztását.

Környezetbarátabb a helyi termék! A kis- és közepes üzemek támogatása elengedhetetlen, ugyanakkor a helyi és regionális fogyasztáshoz kapcsolódó fenntartható termelés ösztönzése is. Fejleszteni kell a helyi piacokat, a precíziós állattenyésztést és növénytermesztést, hogy gyorsuljon a minőségi ételek asztalra kerülési ideje, miközben alig pár kilométert tesznek csak meg.

Vásárolj helyit, szezonálisan!

Fotó: azizlelo.hu
Neked ajánljuk
Íme, a fenntartható laborkávé (videóval) Laboratóriumi wagyu marhahúst állítottak elő japán tudósok Hagymások ültetése ősszel (videó) A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: futureofdebrecen.hu
Vissza
Hírfolyam