Jelentősen olcsóbb lehet a laborhús előállítása
A laborban nőtt marhahús már létezik, csak egyelőre iszonyú drága. Egy holland cég most közelebb került ahhoz, hogy ez megváltozzon.
A Mosa Meat nevű holland startup 2013 óta fejleszti a laboratóriumban növesztett marhahús előállításának folyamatát. A maastrichti cégnél már
50 elszánt kutató dolgozik azon, hogy a valódi marhahúsból készült hamburger a nagyüzemi állattenyésztés környezetkárosító működése és az állatoknak okozott szenvedés nélkül is az életünk része lehessen.

A cég egyik részlege, az állati zsiradék in vitro előállításért felelős Fat Team komoly áttörésről számolt be a napokban. Sikerült a laborban, biológiai úton termelt-növesztett állati zsiradék tápközegének költségét a hatvanötöd részére csökkenteni – számolt be róla a raketa.hu honlap.
A tápkeverék, amelyben a zsír termelődik, állati eredetű anyagoktól mentes, maga a zsiradék pedig tökéletesen alkalmas a hagyományos, erkölcsi és környezeti aggályokat egyaránt felvető módon előállított termék kiváltására.
A Mosa Meat technológiájában a marhahús egy gondosan kiválasztott állat mindössze 3 mm átmérőjű kis izommintájának növesztésével készül. Az ember is jóllakik, a tehén is megmarad.