2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyanyáink módszerével készült adalékmentes ételek

A Polcz adalék-, tartósítószer-, tejtermék- és hozzáadott cukortól mentes, hűtés nélkül tárolható, és 2 perc alatt elkészíthető ételei ugyanúgy készülnek, mintha csak otthon főznénk őket. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezeket egy speciális, nagynyomású hőkezelésnek vetik alá, hogy ne romoljanak meg a zöldségeket és húsokat tartalmazó ételek.

A készételes vállalkozás ötlete néhány évvel ezelőtt született meg az igencsak más területről érkező, gépész karon végzett fiatal tulajdonosok fejében. Egy évig tartott a terveiknek megfelelő konzervipari technológiához illeszthető receptek kifejlesztése. Hosszú volt az út, mire a kész termékekig eljutottak, amelyek 2018 márciusa óta már üveges kiszerelésben és új csomagolásban kaphatók. Mindig is ez volt a céljuk, mert

ez környezettudatosabb választás, mint a műanyag tálca, és nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag, sőt, így még az étel is finomabb.

Nagy a választék a polczos ételekből Fotó: adalekmentesen.hu

Hogy nem romlik meg hűtés nélkül?

Már a kémiai tartósítószerek és a hűtőszekrény megjelenése előtt is tudtak ételeket tartósítani. Nem kellett hozzá más, csak hő és hermetikus zárás.

A módszert még Napóleon korában fedezte fel egy cukrász. Megfigyelte, hogy ha az ételt szorosan ledugaszolt üvegedénybe teszi, majd bizonyos ideig forró vízbe állítja, akkor még hónapokkal később is fogyasztható marad. A felfedezésért Napóleon az „Emberiség jótevője” címmel és komoly vagyonnal jutalmazta. Nem csoda, hiszen a francia sereg olyan élelmezési gondokkal küzdött, hogy az éhezés és a skorbut több áldozatot szedett, mint ahánnyal az ellenség végzett.

A háziasszonyok máig ezt a módszert használják, mikor nyáron gyümölcsből befőttet vagy lekvárt készítenek.

A húsos ételek otthon nehezen kivitelezhetők, mert azoknál már nem elég a forrázás, magasabb hőfokra és gőzre van szükség, de az elv ugyanaz.

A polczos ételek is így, ezzel a több mint 200 éves módszerrel készülnek, tartósítószerek nélkül.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: adalekmentesen.hu
Vissza
Hírfolyam