2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rovarlárvákból gyártott étel oldhatja meg az élelmezés gondját

A klímavédelem érdekében tesznek egy lépést a „karbonmancsnyom” csökkentésére az állateledel-gyártók azzal, hogy rovarok lárvájából állítják elő az eledelekhez szükséges fehérjét. Most azt is vizsgálják, hogy az emberi fogyasztásban is fel lehet-e használni a rovarokból származó fehérjéket.

Az EU-ban már engedélyeznék a rovarok emberi fogyasztásra készített ételekben való alkalmazását, új élelmiszerként forgalomba hozni a közönséges lisztbogár szárított lárvájából készült ételeket. A lárva emberi fogyasztásra való engedélyezésére vonatkozó kérelmet még 2018 februárjában nyújtották be az Európai Bizottságnak, és ez lehet az első olyan rovar, amelynek fogyasztását akár hozzávalóként, akár önmagában engedélyeznék az EU-ban – számol be róla a portfolio.hu honlap.

Az uniós előterjesztésben megjegyzik: a rovar mint fehérjeforrás az emberi étkezésben nem új keletű dolog, a világ számos pontján fogyasztanak a mindennapok részeként rendszeresen rovarokat az emberek.

Fotó: agrarszektor.hu

A legtöbb országban először az állateledelekben kezdték el használni a rovareredetű fehérjéket. A korántsem jelentéktelen méretű amerikai piacon fontos döntés született: az  Association of American Feed Control Officialsben

megszavazták a fekete katonalégy szárított lárvájának felhasználását a felnőtt kutyaeledelekben.

Egyes becslések szerint globálisan a háziállatok fogyasztják el az országukban megtermelt hús és hal mintegy 20 százalékát, azonban a rovarok tenyésztésével előállítható fehérje egy egysége 80 százalékkal kisebb területen fér el, mintha ugyanezt a mennyiségű fehérjét marhahússal állítanák elő.

A rovareledel-vonatra a nagyok is felszálltak: a Mars és a Nestlé házi kedvenc divíziója is olyan állateledelt gyárt, amely rovareredetű fehérjét tartalmaz.

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam