2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar emberek többsége nem vágyik a rovarételekre

A magyarok kétharmada elutasítja, hogy rovarokkal egészítse ki étkezési palettáját, és kevesebb mint 10 százalékuk gondolja úgy, hogy feltétlenül szükség lenne a jövőben ilyen élelmiszerek megjelenésére a boltokban. A rovarfehérje takarmányozási célú felhasználásával megengedőbbek.

Amint arról az Infostart is beszámolt, az Európai Bizottság májusban engedélyezte (a döntést Magyarország ellenezte), hogy az EU-ban új élelmiszerként forgalmazzák a lisztbogár lárváit. Az Agroinform felmérése szerint

itthon csak a megkérdezettek ötöde nyitott a rovarok fogyasztására, csaknem kétharmaduk feltétel nélkül elzárkózik ettől – ismertette a kutatás részleteit Polgárné Sarok Edit, az Agroinform szakújságírója.

Az elutasítás leggyakoribb oka

  • 54 százalékban az undor,
  • 28 százalék a kulturális identitás miatt utasítja el ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását,
  • 13 százaléknyian a növényalapú fehérjetermelés felfuttatását tartják jobb megoldásnak a fenntarthatóság jegyében,
  • 5 százalék pedig a vegetáriánus vagy vegán életmódjával nem tartja összeegyeztethetőnek a rovarok fogyasztását.
Fotó: turizmusonline.hu/123rf

A megkérdezettek több mint fele szerint nemzedékváltásra lesz szükség ahhoz, hogy a rovarfehérje az emberi táplálkozás részévé válhasson. A válaszadók 28 százaléka úgy véli, hogy komoly marketinggel rövidebb idő alatt is elérhető lenne változás ezen a területen, 21 százalék pedig úgy véli, hogy ha a rovarból készült élelmiszer olcsóbb lesz, akkor hamarabb elfogadja a társadalom.

Egyébként évtizedek óta fogyasztunk olyan élelmiszereket, amelyek rovarokból készült élelmiszer-adalékokat tartalmaznak.

A kármin nevű, nőstény pajzstetvekből kivont színezék a legelterjedtebb, amelyet például sajtokban, kolbászokban, gyümölcsjoghurtban, lekvárban és egyéb édességekben, illetve akár szeszes italokban is használnak.

A rovarfehérje takarmánycélú hasznosítását kevesebben, a lakosság 40 százaléka utasítja el. Ez azért lehetne ígéretes megoldás, mert a fehérjealapú takarmányból az EU – és azon belül Magyarország is – komoly importra szorul. Tetemes mennyiségű hallisztet is felhasználunk, és erre jelentene részben megoldást a rovarfehérje. A magyarok 10 százaléka azonban a felmérés szerint attól tart, hogy emiatt a hús minősége eltér majd a megszokottól.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Miért jó gombát fogyasztani? A sokhasznú mézontófű (videó) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam