2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melyik élelmiszert mossuk, és melyiket ne?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma ajánlása alapján minden olyan terméket meg kell mosni, amelyen nem szerepel az előmosott felirat, azonban ez nem minden alapanyagra igaz.

Baromfihús/Vörös húsok/Hal

Az ajánlás szerint biztonságosabb, ha inkább megfőzzük vagy megsütjük a húsokat, mivel a rajtuk lévő baktériumok megtelepedhetnek a mosogatónkban, amelyek egyéb élelmiszerekre (pl. salátára) is átjuthatnak. Kivételt jelent a friss osztriga, a kagyló, ugyanis ezeknél elengedhetetlen a homok, illetve egyéb szennyeződések leöblítése.

Előmosott saláták

Az előmosott saláták háromszoros mosási rendszeren mennek keresztül, ezért nem szükséges külön megmosni őket.

Fotó: pexels.com/Polina Tankilevitch

Tojás

A tojás héját egy olyan bevonat borítja, amely megakadályozza a baktériumok elszaporodását. A tisztított, kereskedelemben kapható tojásoknak ez a rétege a tisztítás után is érintetlen marad, míg az otthoni mosás nem távolítja el ezeket a baktériumokat, hanem inkább „beengedi” őket. A tojást ezért érdemes mindig hűtőszekrényben tárolni, és felhasználás előtt alaposan megfőzni.

Gomba

A boltban vásárolt gombákat – a hagyományos mosással ellentétben – érdemes inkább nedves ruhával megtisztítani, míg a vadonban szedett gombákat 30 percig sós, langyos vízben áztassuk. A gomba szivacsos állománya nemcsak a vizet szívhatja fel, de előfordulhat, hogy néhány baktériumot is, ha az egyszerű mosást választjuk.

Tészta

Sokan főzés után lemossák a száraztésztákat, azonban élelmiszer-biztonsági okokból nincs szükség a tészta lemosására.

Avokádó

Az avokádó héját akkor is érdemes lemosni, hogy azt nem esszük meg.

Dinnyék

A dinnye a földön növekszik, ezért alapos átmosása minden esetben indokolt. A sárgadinnye göcsörtös felülete még gondosabb tisztítást igényel, mert jobban megtelepszenek benne a szennyeződések, műtrágyából származó baktériumok.

Gabonafélék

A gabonafélék nagy része biztonságos formában kapható, így nincs ok a külön tisztításukra.

Dobozos üdítők

A dobozos üdítők/konzervek tetejét érdemes letisztítani, mielőtt a szánkhoz emeljük.

Bab

Bár a szárított és a konzerv bab is biztonságos mosás nélkül, érdemes mindkét esetben megmosni őket. A konzerv bab leöblítésével felére csökkenthetjük annak nátriumtartalmát, a szárított babról pedig a port tudjuk eltávolítani.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Így pakolj a hűtődbe! Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: doktorgo.hu
Vissza
Hírfolyam