2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jane Goodall a hús- és tejtermékreklámok finanszírozásának megszüntetéséért

Jane Goodallal egyetemben nemzetközi tudósok csoportja levélben szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy állítsa le az állati eredetű élelmiszereket népszerűsítő reklámok anyagi támogatását, mivel sürgető szükség van az egészséges, klímabarát étrendre való áttérésre.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy reformálja meg a mezőgazdasági termékek uniós promóciós politikáját. Annak érdekében, hogy támogatást és ösztönzőket biztosítson a növényi alapú étrendre való alapvető fontosságú átálláshoz Európában, az állatok, az emberek és a bolygó javára” – idéz a levélből a greendex.hu.

A levelet a biológiai sokféleség, az éghajlat- és az egészségügy legnevesebb képviselői írták alá.

Jane Goodall főemlőskutató, ENSZ békenagykövet és környezetvédő előadást tart az ELTE Egyetemi Konferencia Központ Gömb aulájában 2018. május 17-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kutatók szerint az EU mezőgazdasági lábnyomának 70 százaléka az állattenyésztésből származik,

mely „tevékenységekhez kapcsolódó földhasználat-változás a biológiai sokféleség csökkenésének legelterjedtebb mozgatórugója. Az ipari állattenyésztés által igényelt takarmánykoncentrátumhoz szükséges növénytermesztés intenzívebbé válása talajromláshoz, túlzott vízhasználathoz és vízszennyezéshez, valamint levegőszennyezéshez vezet” – írják a levélben.

A környezet és az élővilág károsítása mellett a túl sok állati termék fogyasztása káros emberi egészségi következményekkel jár.

Neked ajánljuk
Tippek a környezetkímélő konyháért Melyik élelmiszert mossuk, és melyiket ne? Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam