2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világon minden percben 11 ember hal éhen

„Az éhség vírusa szaporodik” címmel tette közzé jelentését az Oxfam nemzetközi segélyszervezet amerikai irodája. A szervezet az élelmiszer-ellátás bizonytalanságáért a koronavírus-járvány mellett a nem szűnő fegyveres konfliktusokat és az egyre súlyosabbá váló globális felmelegedés okolja.

„Ahelyett, hogy a járvánnyal harcolnának, a háborúzó felek egymással hadakoznak, és ezzel megadják a kegyelemdöfést azoknak, akiket az időjárási katasztrófák és a gazdasági válságok már korábban legyengítettek” – mondta az iroda vezetője, Abby Maxman.

A szervezet szerint világszerte 155 millióan élnek az élelmiszer-bizonytalanság különböző fokozatain, 20 millióval többen, mint tavaly. Az éhezők kétharmada válságövezetben él.

Az Oxfam részéről kiemelték, hogy a pandémia ellenére a katonai kiadások világszerte 51 milliárd dollárral nőttek, ami legalább hatszor több, mint amennyire az ENSZ-nek szüksége lenne a globális éhezés megállításához.

Az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) nevű segélyszervezetének élelmiszersegélyét vették át jemeni férfiak a főváros, Szanaa egyik elosztóközpontjában 2018. július 4-én. A világ egyik legsúlyosabb humanitárius válsága sújtotta akkor is a polgárháború dúlta 26 milliós népességű közel-keleti országot, ahol 2018-ban a lakosság kétharmada nem jutott elegendő élelmiszerhez, és közülük 8,4 millió ember súlyos nélkülözésnek volt kitéve
Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab

A jelentés „az éhezés csomópontjaiként” említ több, harcok sújtotta országot, köztük Afganisztánt, Etiópiát, Dél-Szudánt, Szíriát és Jement. A fegyveres csoportok továbbra is sok helyen elzárják a civil lakosságot a humanitárius segélyektől, beleértve az ivóvizet is, a kiéheztetést pedig olykor háborús taktikaként alkalmazzák.

„Az emberek nem lesznek biztonságban, ameddig piacaikat bombázzák, jószágaikat megölik, termőföldjeiket elpusztítják” – tette hozzá Maxman.

A globális felmelegedés és a gazdasági nehézségek tíz éve nem látott mértékben, 40 százalékkal növelték az élelmiszerárakat, ami több tízmillió embert taszított éhezésbe.

Az Oxfam felszólította a harcoló csoportokat, tegyék lehetővé a humanitárius segélyek bejuttatását az általuk ellenőrzött területekre, az adományozó országokat pedig sürgette, járuljanak hozzá az éhezés felszámolását célzó ENSZ-programokhoz.

Neked ajánljuk
Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam