2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tippek a környezetkímélő konyháért

A szelektív hulladékgyűjtésen, az energiatakarékos főzésen vagy a használt étolaj helyes kezelésén túl jóval többet is tehetsz azért, hogy a lehető legkisebbre szorítsd vissza az ökológiai lábnyomodat, amikor a tűzhely körül sürgölődsz.

Egy „fekete öves környezetbarát” már a felhasznált alapanyagok és élelmiszerek megtermelését, beszerzését, sőt a konyhai hulladék végső ciklusát is igyekszik kézben tartani azért, hogy a lehető legkisebb terhet rója a természetre.

Egy elszánt ökoharcos a kert végében vagy a terasz sarkában kezdi a fenntartható konyha működtetését, egy csinos kis házi komposztálóval. A jó minőségű, komposztált termőföldből hajtanak ki majd a saját termesztésű zöldségek, és végül a szerves hulladék java része ide kerül vissza. Közben csak annyit vettünk el a természettől, amennyi feltétlenül szükséges volt.

Íme 10 pont, amelyek betartásával magas szintre emelhető a konyhai környezettudatosság:

  • Építs egy komposztálót! Kis helyen is elfér, és ha nem dobsz bele nem oda való anyagokat – például húst –, akkor szagtalan lesz.
  • Termessz zöldségeket, fűszereket otthon! Teljes veteményeskert helyett a kisebb fűszernövényekkel és csemetékkel a lakásban is könnyen meg lehet birkózni.
  • Válaszd a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! Azok a termények, amelyeknek nincs szezonja, de mégis kaphatók az üzletben, valamelyik távoli országból érkeznek, terhelve a környezetünket.
  • Fontold meg milyen ételeket dobsz ki a szemétbe! A maradékokból és a szemétnek tűnő kis részekből is készíthetők még finomságok.
  • Minél kevesebb edényben főzz! Ezzel is csökkented a mosogatnivaló mennyiségét, és így kevesebb vizet és áramot használsz el. A pörköltet, ragut és akár a tésztákat is egyszerűen elkészítheted egyetlen lábosban is.
  • Pakold a megvásárolni kívánt árukat tartós tasakokba és tárolókba! Kerüld az egyszer használható műanyag zacskókat.
Fotó: pexels.com/Sarah Chai
  • Gondold át a bevásárlólistád! Az összeállításánál vedd számba, milyen ételeket fogsz belőlük a következő napokban készíteni. Így kevesebb alapanyag romlik meg a hűtődben.
  • Kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Ezek az ételek rengeteg energiával és erőforrással készülnek el, magasabb ökológiai lábnyommal járnak, mint amit természetesebb módon készítünk el.
  • Soha ne önts olajat a lefolyóba! 1 liternyi elhasznált olajjal egymillió liter édesvizet szennyezhetünk be.
  • Válaszd a hazai termékeket! Környezetkímélőbb, mert kevesebb szállítás áll mögötte, emellett a hazai gazdák fáradságos, értékes munkáját támogatod.
Neked ajánljuk
Kötelező lesz az élelmiszermentés magyarországi áruházláncoknak is Vásárlással szavazzunk az ökotermékekre (videóval) Amit eszel, az leszel. De tudjuk-e vajon, hogy mit eszünk? Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam