2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Savanyúság görögdinnye héjából

Még lehet görögdinnyét kapni, éljünk hát a lehetőséggel, és ha vásároltunk, ne dobjuk el a héját! A savanyú uborkához hasonló, ropogós finomságot lehet készíteni belőle.

Meglepő, de a dinnyehéj számos értékes anyagot tartalmaz (akárcsak a dinnye magja, ami legalább ilyen meglepő). Például magas B- és C-vitamin-tartalma van. A legújabb tanulmányok pedig arról számolnak be, hogy a héj belsejében nagy dózisban található a citrullin nevű aminosav, ami argininná alakul, és így kulcsfontosságú szerepet játszik a szív- és keringési rendszer egészségében.

Íme, a dinnyehéjból készíthető savanyúság receptje a morzsafarm.hu honlapról:

Szükséges eszköz: 

1 literes befőttesüveg + forró vízben sterilizált tető

Hozzávalók:

  • csíkokra vagy kockákra vágott görögdinnyehéjak
  • 2-3 gerezd fokhagyma, szeletelve (üvegenként)
  • friss kapor, üvegenként 2-3 ágacska
  • ½ teáskanál mustármag (üvegenként)
  • 2 bögre víz
  • ¼ bögre só
Fotó: morzsafarm.hu

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet, majd lekapcsolás után öntsük bele a sót, és oldódásig keverjük. Ezután a héjat készítsük elő: a külső, zöld részt távolítsuk el róla, és vágjuk kockákra vagy csíkokra.

A dinnyedarabokat tegyük a sterilizált befőttesüvegekbe. Célszerű állítva rakni őket, és közben a szeletelt fokhagymát, a kaprot és a mustármagot a dinnyedarabok közé dugdosni. Nyomjuk le az üvegben a dinnyedarabokat, hogy megszabaduljunk a levegőtől. Az üvegünk tele lesz lével, de óvatosan szabaduljunk meg tőle, szűrőn szűrve át és öntve ki a levet. Ha jól teletömködtük a befőttesüveget, a héjak nem fognak elmozdulni.

A közben szobahőmérsékletre hűlt sós levet öntsük bele az üvegbe, de a felső ¼-et hagyjuk szabadon. Egy kanállal óvatosan nyomjuk le a dinnyét, hogy a levegőbuborékoktól megszabaduljunk.

Zárjuk le a befőttesüvegeket, szorosan csavarjuk rájuk a kupakokat. Ezt követően nagy fazék vízbe téve az üvegeket (az üvegek tetejét is lepje el a víz!), forraljuk 10 percig. Hagyjuk kihűlni sötét, hűvös helyen.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Így pakolj a hűtődbe! Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: morzsafarm.hu
Vissza
Hírfolyam