2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így készíthetünk otthon herbamézet

A herbaméz vagy más néven fűszerméz gyógy- és fűszernövényekkel ízesített háziméz, amelyet a saját konyhánkban is könnyedén elkészíthetünk. Ízesíthetünk vele teát és limonádét, süteményeket és péksüteményeket, vagy akár salátaöntetekbe és pácokba is keverhetjük. 

Az alaprecept igen egyszerű: 1-2 evőkanálnyi szárított gyógynövényt keverjünk 340 gramm könnyű, enyhe ízű mézhez. Használhatunk egyféle gyógynövényt vagy több keverékét, de olyan fűszereket is kipróbálhatunk, mint például a vaníliarúd, a fahéj vagy a csillagánizs.

Fontos, hogy csakis szárított gyógy- és fűszernövényeket használjunk a felhasznált növény nedvességtartalmának minimalizálása, illetve a Clostridium botulinum és toxinja által okozott ételmérgezések megelőzése érdekében.

Készítsük elő a gyógynövényeket vagy fűszereket, szórjuk őket egy kisebb befőttes üvegbe, majd töltsük fel azt mézzel majdnem az üveg pereméig. Egy pálcikával keverjük át, majd teljesen töltsük fel mézzel az üveget. Töröljük le az üveg száját egy tiszta ruhával, majd fedővel jó szorosan zárjuk le. Ahhoz, hogy a gyógynövények aromája jól átjárja a mézet, legalább 5 napig hagyjuk azokat a mézben. Ezt követően szűrjük át a mézet egy tiszta üvegbe. Hűvös, száraz helyen tároljuk.

Fotó: Pixabay/ExplorerBob
Neked ajánljuk
Kormos mesék: Egy fazék méz (rajzfilm) Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam