2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így készíthetünk otthon herbamézet

A herbaméz vagy más néven fűszerméz gyógy- és fűszernövényekkel ízesített háziméz, amelyet a saját konyhánkban is könnyedén elkészíthetünk. Ízesíthetünk vele teát és limonádét, süteményeket és péksüteményeket, vagy akár salátaöntetekbe és pácokba is keverhetjük. 

Az alaprecept igen egyszerű: 1-2 evőkanálnyi szárított gyógynövényt keverjünk 340 gramm könnyű, enyhe ízű mézhez. Használhatunk egyféle gyógynövényt vagy több keverékét, de olyan fűszereket is kipróbálhatunk, mint például a vaníliarúd, a fahéj vagy a csillagánizs.

Fontos, hogy csakis szárított gyógy- és fűszernövényeket használjunk a felhasznált növény nedvességtartalmának minimalizálása, illetve a Clostridium botulinum és toxinja által okozott ételmérgezések megelőzése érdekében.

Készítsük elő a gyógynövényeket vagy fűszereket, szórjuk őket egy kisebb befőttes üvegbe, majd töltsük fel azt mézzel majdnem az üveg pereméig. Egy pálcikával keverjük át, majd teljesen töltsük fel mézzel az üveget. Töröljük le az üveg száját egy tiszta ruhával, majd fedővel jó szorosan zárjuk le. Ahhoz, hogy a gyógynövények aromája jól átjárja a mézet, legalább 5 napig hagyjuk azokat a mézben. Ezt követően szűrjük át a mézet egy tiszta üvegbe. Hűvös, száraz helyen tároljuk.

Fotó: Pixabay/ExplorerBob
Neked ajánljuk
8 immunerősítő módszer (videó) Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé Még több világító bringaút lesz országszerte Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam