2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy igazán sokoldalú gabona: fókuszban a zab

Az utóbbi években a zabkása hazánkban is egyre nagyobb sikernek örvend, sokan választják már reggelire, gyümölccsel vagy magokkal megpakolva. Amellett, hogy finom, tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott, fogyasztása pedig számos hosszú távú előnnyel is jár. 

A zab kiváló rost- és szénhidrátforrás, más gabonákhoz képest több fehérjét és zsiradékot tartalmaz, ráadásul fontos vitaminok és ásványi anyagok is találhatók benne. A webbeteg.hu összegyűjtötte a népszerű gabona néhány jótékony élettani hatását:

  • Természetes értágító
    A teljes zab gazdag növényi polifenolokban gazdag, amelyek közül az avenantramidok szinte kizárólag a zabban fordulnak elő. Ezek növelik az értágító hatású nitrogén-monoxid gáz termelődését a szervezetben, amely egy hatékony, természetes értágító, így tehát csökkenthetik a vérnyomást.
  • Csökkenti a koleszterinszintet
    A zab egyik fontos poliszacharidja a béta-glükán. A béta-glükánok vízoldékony rostok, amelyek több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek, a többi között csökkentik a vér LDL- és teljeskoleszterin-szintjét.
  • Lassítja a cukor felszívódását
    A zab másik kedvező anyagcserehatása arra vezethető vissza, hogy a vízoldékony béta-glükánok egy vastag, gélszerű réteget alkotnak a gyomor nyálkahártyáján. Ez a bevonat késlelteti a gyomor kiürülését, és ezzel lassítja a cukor felszívódását a vérkeringésbe. A zab, illetve zabpehely rendszeres fogyasztása csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, sőt, a cukorbetegség hosszú távú kontrolláltságának megítélésére használt glikált hemoglobin (HbA1c) értékét is. 

És hogy mi szól még a zab mellett? Nem ért véget a lista. A zab további kiváló élettani tulajdonságai a webbeteg.hu oldalon olvashatók. 

Fotó: Pixabay/cdgsro
Neked ajánljuk
A városokban élőket fokozottan sújtja a klímaváltozás Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé Még több világító bringaút lesz országszerte Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Tovább a forrásra: webbeteg.hu
Vissza
Hírfolyam