2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Laboratóriumi wagyu marhahúst állítottak elő japán tudósok

A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik. Márványos húsukért kilónként több mint 400 dollárt (140 ezer forintot) is elkérnek, így ez a világ legdrágább marhahúsának számít. A tudósok szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.

Az Oszakai Egyetem kutatói Macuszaki Micsija vezetésével 3D-s bionyomtatást és szarvasmarhaőssejteket használtak a wagyu húsának reprodukálására. A húst egy darabban állították elő, így jellegzetes márványosságát is látni lehet. Jelenleg még körülbelül három-négy hétbe telik, mire egy köbcentiméternyi húst elő tudnak állítani. A technológia fejlesztésével azonban Macuszaki szerint idővel növelni tudják a hatékonyságot.

A wagyu műhús készítésének folyamata Forrás: osaka-u.ac.jp

A vezető kutató elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bionyomtatást és a laboratóriumi tenyésztési technikát az emberi gyógyításban, például a sérült izmok pótlásában is fel lehet majd használni.

Egyetlen grammnyi wagyu hús laboratóriumi előállítása ma még 10 ezer jenbe (28 ezer forintba) kerül, de mint a tudós hozzátette: az eljárás nagyobb automatizálásával az ár olyan szintre csökkenhet, hogy öt éven belül bárki számára elérhető lehet a piacon.

Neked ajánljuk
Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Műholdas internettel akar segíteni Elon Musk a vadonban (videóval) Egyre klímatudatosabbak vagyunk Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam