Laboratóriumi wagyu marhahúst állítottak elő japán tudósok
A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik. Márványos húsukért kilónként több mint 400 dollárt (140 ezer forintot) is elkérnek, így ez a világ legdrágább marhahúsának számít. A tudósok szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.
Az Oszakai Egyetem kutatói Macuszaki Micsija vezetésével 3D-s bionyomtatást és szarvasmarhaőssejteket használtak a wagyu húsának reprodukálására. A húst egy darabban állították elő, így jellegzetes márványosságát is látni lehet. Jelenleg még körülbelül három-négy hétbe telik, mire egy köbcentiméternyi húst elő tudnak állítani. A technológia fejlesztésével azonban Macuszaki szerint idővel növelni tudják a hatékonyságot.
A vezető kutató elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bionyomtatást és a laboratóriumi tenyésztési technikát az emberi gyógyításban, például a sérült izmok pótlásában is fel lehet majd használni.
Egyetlen grammnyi wagyu hús laboratóriumi előállítása ma még 10 ezer jenbe (28 ezer forintba) kerül, de mint a tudós hozzátette: az eljárás nagyobb automatizálásával az ár olyan szintre csökkenhet, hogy öt éven belül bárki számára elérhető lehet a piacon.