2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mézbor készítése házilag

Az erjesztett italok elkészítésének vannak buktatói, ám a magyarmezogazdasag.hu által közreadott recept szerinti mézbor viszonylag könnyen, házi eszközökkel is készíthető.

mézbor készítése

Elvileg bármilyen méz használható a mézborhoz, a gyakorlatban azonban az akácméz bizonyul a legjobbnak, mivel minimális a virágportartalma, és szépen letisztul a végére. A magyarmezogazdasag.hu honlapon bemutatott, Hevesi Mihály által leírt módszer szerint nem kell felforralni a „musthoz” való vizet, ahogy azt általában a mézbor készítéséhez javasolják.

Hozzávalók (űrtartalom: 4 liter víz + 1,5 kg méz = +- 5,1 liter):

4 liter víz
1,5 kg érett nyers méz (akác, vegyes virágméz, napraforgóméz)
5 gramm szárított sütőélesztő
4 gramm borkősav vagy citromsav
1,5 gramm borkén

Fűszerek:

fahéjdarabkák
10-20 gramm citromfű (opcionális)

  • A mézet keverjük össze a maximum 30 fokos langyos vízzel és citromsavval. Ezt a keveréket öntsük egy 5 literes demizsonba vagy nagy befőttesüvegbe fél liter kivételével.
  • A félliternyi még langyos levet tegyük egy kisebb befőttesüvegbe, és keverjük bele az élesztőt, majd hagyjuk állni 15-20 percig.
  • Miután felhabzott, öntsük ezt is a demizsonba/üvegbe. Tegyük bele a fűszereket.
  • Egy tiszta tüllzsákocskát is használhatunk hozzá. Ha csak fahéjat teszünk bele, nem szükséges a tüllzsákocska, elég a tetejére tenni a fahéjdarabkákat. A cikk szerzője tett bele egy szál citromfüvet is, ahogy a képen látszik, melyet az erjedés után kivett. A fahéj idővel leült az üveg aljára.
  • Zárjuk le a demizsont egy borászati kotyogóval. Ha 5 literes befőttesüvegben készítjük a borunkat, egy egyszerű gumikesztyűből és szívószálakból is készíthetünk ötletes kotyogót, melyről az interneten találhatunk információt az eztfaldfel.hu honlapon.
Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Hevesi Mihály

Az erjedés hamar beindul, majd erősebb habzásba, úgynevezett zajos erjedésbe megy át, amelynek néhány nap elteltével vége lesz. Ezután legalább két-három hétig még eltart a lassú erjedés.

Az jelzi a folyamat végét, amikor két-három hét múltán azt észleljük, hogy az erjedés szinte abbamarad, és már csak kevés buborék jön a felszínre. A bort szívószál segítségével már akár meg is kóstolhatjuk, és még befolyásolhatjuk a végeredményt:

  • vagy leállítjuk a további erjedést a borkén hozzáadásával (lásd lejjebb), és egy alacsonyabb alkoholtartalmú (10-11 fokos), kevésbé eltartható, ámde édesebb bort kapunk;
  • vagy hagyjuk a bort teljesen kiforrni, esetleg a keletkező száraz bort utólag ízesítjük még mézzel, bár az utólagos édesítés problematikus lehet (lásd lejjebb).

A teljes kiforrás a megadott arányokkal kb. 14-15 fokos alkoholtartalmú bort eredményez. Ebben az esetben addig kell várni a borkén hozzáadásával, amíg teljesen leáll az erjedés, és már nem jönnek fel buborékok. Ekkor a borunkat már palackozhatjuk, és lehetőség szerint 7-14° C-os helyiségben, pincében tároljuk.

A borkén hozzáadása: vegyünk ki néhány decit a borból, oldjuk fel benne teljesen a 1,5 gramm borként, majd öntsük vissza, elkeverve a borban. A bort helyezzük hűvös kamrába. Néhány órán belül teljesen leáll az erjedés, és a bor elkezd ülepedni, ami szintén hetekig tartó folyamat lehet. Két hét elteltével érdemes leszívni a bort a seprőről. Ha szép tiszta, elkezdhetjük a palackozását.

Az utólagos édesítés: ha közvetlenül a palackozásnál édesítjük, a bor megromolhat. Ezért az édesítés közvetlenül a fogyasztás előtt javasolt, a száraz mézbor felbontásakor. Akkor öntsük ki a bort egy kancsóba és (ízlés szerint) tegyünk egy-két kanál mézet bele. Az így édesített bort néhány napon belül fogyasszuk el.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam