2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így készítsünk birsalmakompótot

Sokan elfelejtették, sokan most fedezik fel újra, hogy mi minden készíthető a birsalmából. Íme, Tóth Zsolt receptje egy „istenien finom” birsalmakompóthoz az eztfaldfel.hu honlapról.

Hozzávalók:

  • 3 kg birsalma
  • 1 citrom
  • 1-2 rúd egész fahéj
  • 12-15 szegfűszeg
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 40 evőkanál kristálycukor (vagy vegyes virágméz)
  • 3 liter víz

A birsalmakompót elkészítése:

Pucoljuk meg a birsalmákat. Ez egyszerűen hangzik, de akinek volt már dolga birsalmával, az tudja, hogy milyen kemény, ezért célszerű felkészülni egy rendkívül éles késsel. Mossuk le a bolyhos réteget az almák héjáról. Tegyünk egy tálba citromleves vizet (ebbe tesszük majd a feldarabolt birsalmákat, a citromlé pedig valamelyest meggátolja majd a barnulást). Hámozzuk meg az almákat, vágjuk gerezdekre. A magházat vágjuk ki. Ha van benne rossz, kukacos rész (szinte minden birsalmában van), azt is vágjuk ki. Ezek után vágjuk nagyobb kockákra, és dobjuk a citromleves vízbe. 

Fotó: eztfaldfel.hu

Tegyünk egy lábasba három liter vizet. Gyújtsunk alá, tegyük bele a fűszereket. A citromot alaposan mossuk meg, dörzsöljük meg jól a héját, majd egy zöldséghámozóval óvatosan hámozzuk le róla csak a sárga részt. Ezt a sárga héjat dobjuk a fűszerek mellé, a készülő kompót levébe, majd facsarjuk bele a citrom levét is. (Azért nem reszeljük a héját, hogy ne úszkáljon majd a kész kompót levében semmi a birsalmán kívül.) Miután felforrt, főzzük a fűszereket nagyjából húsz percig, majd halásszuk ki mindet.

Adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Amint sikerült feloldódnia a lében a cukornak, hozzátehető a kockákra vágott birsalma. Főzzük lassú tűzön nagyjából húsz percet, majd zárjuk le. Ha megkóstoljuk, és még kicsit kemény az alma, ne ijedjünk meg. Takarjuk le fedővel, és hagyjuk úgy. Mire kihűl, szépen megpuhulnak benne a birskockák, épp amennyire kell.

Neked ajánljuk
Házi patika: az aktív szén természetes ereje Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: eztfaldfel.hu
Vissza
Hírfolyam