2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről

Az élelmiszeriparra és mezőgazdaságra vonatkozó klímaegyezmény részeként a dán kormány mintegy 168 millió euró támogatást jelentett be a növényi eredetű élelmiszerek gyártásának ösztönzésére. Ez minden idők legnagyobb uniós támogatása ennek a célterületnek a kutatásával és fejlesztésével kapcsolatban.

A megállapodást a parlamentben jóváhagyták, a dán kormány nemzeti cselekvési tervet, stratégiát kell, hogy összeállítson a nem állati eredetű élelmiszerekre vonatkozóan, egyértelmű termelési és értékesítési célokkal – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Az Oxfordi Egyetem kutatásai alapján a világ minden bizonnyal nem tudja teljesíteni a kitűzött klímavédelmi célokat, ha nem tud elszakadni a nagyüzemi állattartástól. A húst helyettesítő növényi termékekre való áttérés a haszonállattartásnál akár 90 százalékkal környezetkímélőbb megoldás lenne.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Dánia úgynevezett növényiélelmiszer-alapot hoz létre, amely kilenc év alatt 675 millió dán koronát (90 millió eurót) nyújt a termékfejlesztés és promóció támogatására.
Emellett öt évig összesen mintegy 580 millió dán korona (78 millió euró) támogatást ad azoknak a gazdáknak, akik emberi fogyasztásra szánt fehérjenövényeket termelnek vagy feldolgoznak.

A kormány további 260 millió dán koronával (35 millió euróval) támogatja öt éven keresztül a mesterséges húsfélék készítőit.

Ez a cikk és a témában további írások a Kertészet és Szőlészet 2021/43. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam