2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tényleg szuperek a távolról érkező szuperételek?

Quinoa, kesudió, avokádó, chiamag: egészségesek, de van velük néhány probléma. Egy ideális világban minden, ami egészséges, az egyben fenntartható is, ez azonban a valóságban távolról sincs így.

A quinoa gazdag ásványi anyagokban és igazi fehérjeforrás. A 2010-es évekre viszont annyira divatos lett a fejlett országokban, hogy a peruiak és bolíviaiak már nem tudták kifizetni az árát – pedig előtte több száz éven keresztül fogyasztották – írja a planetbudapest.hu.

Távoli országban élő embereknek okozunk gondot, mi több, betegséget, ha sok kesudiót fogyasztunk. A kesu héja anacardicsavat tartalmaz, ami mérgező, allergiát, bőrkiütést és légzési nehézséget okoz. Ahhoz, hogy a kesudió hozzánk bezacskózva jusson el, valakinek meg kell tisztítania – azok az indiai, vietnami munkások, akik ezt a feladatot elvégzik, súlyosan kockáztatják egészségüket.

Az avokádót főként Dél-Amerikában termesztik. A népszerűsítése miatt hihetetlenül gyorsan fölfutott a kereslet iránta, ami őserdőirtást eredményez. Egy szem avokádó előállításához 320 liter víz szükséges, a nagy termelők sokszor elveszik a vizet a kisebb versenytársak elől. Az erdőirtás, a szüretelés, a frissen tartás és a globális szállítmányozás miatt hatalmasra nőtt az avokádó karbonlábnyoma.

Nem kellene sok ezer kilométert utaznia egy alapanyagnak, hogy szuperételnek nevezzük – bármit is jelent ez a fogalom.

A lencse például kifejezetten olcsó és könnyen elérhető alapanyag. Fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, szénhidráttartalma pedig lassan szívódik fel. A zab és a bab mellett a 21. század egyik szuperételévé válhat.


A fent említett zab kiváló rost- és szénhidrátforrás, más gabonákhoz képest sok benne a fehérje, és fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Olyan tulajdonságai vannak, amelyek segítenek a vércukorszint egyensúlyban tartásában, ami az egyik leggyakoribb élettani probléma. Zabtejet 1990 óta állítanak elő, sokkal jobb, mint például a cukros mandulatej (ami valójában nem is tej).

A zöldségek közül a spárga A-, B6- és C-vitamint, ezenkívül folsavat és káliumot is jelentős mennyiségben tartalmaz, így az egyik legkiegyensúlyozottabb zöldségféle.A vadkáposzta termelt változataként ismert brokkoli sok béta-karotint, folsavat, aszkorbinsavat, B1-, B2- és B3-vitamint, valamint kalciumot és vasat tartalmaz.

A gomba szintén rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik. D-vitaminban, káliumban, szelénben gazdag, és segíti az immunrendszer működését. Ha a húst részben gombára cserélnénk, jól járnánk mi is és a bolygó is.

lenmag is egy olyan alapanyag, amely eddig méltatlanul kerülte el a szuperételhívők figyelmét, pedig legalább olyan egészséges, mint a távoli vidékről érkező chiamag.

(Fotók: pexels.com)

Neked ajánljuk
Zsenge zöldség: hársfalevél párolva vagy töltve Legyél te is a Vegyélhazait támogatója! A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: planetbudapest.hu
Vissza
Hírfolyam