2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készítsünk finom őszi gyümölcssajtokat

A könnyen kocsonyásítható, nagy pektintartalmú gyümölcsökből készíthetünk ízletes gyümölcssajtokat. A birsalmasajtot szinte mindenki ismeri, ám a többi féle gyümölcssajtból ritkán kerül az asztalokra.

A birsalmasajt az ősz egyik kedvelt csemegéje (dióval), ám más gyümölcsökből is készíthetők gyümölcssajtok, ami egyáltalán nem bonyolult. Hasonlít a lekvárkészítéshez, csak a végeredmény egy szilárd, kocsonyás desszert, amely további szikkasztás után hosszú ideig eltartható a benne lévő magas cukortartalomnak köszönhetően – olvasható a magyarmezogazdasag.hu honlapon.

Almasajt

Hozzávalók: 1 kg alma, 20 dkg cukor

Az almát puhára főzzük, majd szitán áttörjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az almapéppel. Dermedéspróbát követően formákba töltjük és megdermesztjük. A formából kivéve megszikkasztjuk, és száraz hűvös helyen tároljuk.

Birsalmasajt

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 80 dkg cukor

Az érett birsalmákat negyedeljük, majd kivágjuk a magházát. Puhára főzzük, majd pépesítjük. A pépet előbb újra felfőzzük, és negyedórán át főzzük folyamatosan kevergetve, majd a cukrot hozzátéve további 10 percig főzzük. Ha a formába öntés után megdermedt, 2-3 hétig meleg helyen alkalmanként megforgatva szikkasztjuk.

Fotó: birsalmasajt.hu

Egressajt

Hozzávalók: 1 kg egres, 20 dkg cukor

Az egrest puhára főzzük és szitán áttörjük, vagy más módon pépesítjük. A cukorból 1 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük az egrespéppel. Az előbbiekhez hasonlóan lapos formákba töltjük, hogy abban dermedjen meg. Azokból kivéve meleg helyen megszikkasztjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Körtesajt, szilvasajt

Hozzávalók: 1 kg körte vagy szilva, 20 dkg cukor

Az egressajthoz hasonlóan készül, csak főzés előtt a körtét aprítsuk föl.

Sárgabaracksajt

Hozzávalók: 1 kg hámozott, magozott barack, 1 kg cukor, 1 citrom leve, 3 barackmag

A barackot puhára főzzük és szitán áttörjük. A cukorból 5 dl vízzel szirupot főzünk, és jól összefőzzük a barackpéppel. Az előzőekhez hasonlóan készítjük tovább.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam