2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mosónövények, akár házilag is

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponintartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Ilyenek például a szappanfű, a mécsvirág vagy a vadgesztenye.

A mosódiófa vagy szappanfa Délkelet-Ázsiában őshonos szubtrópusi növény, melynek termését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén már évszázadok óta használják mosásra.

A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb, Észak-Amerikában és Európában is őshonos nemzetsége, melyek közül a közönséges vadgesztenye nálunk is általánosan ültetett növényfaj.

Gyógynövényekkel foglalkozó könyvekből és idős emberek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a vadgesztenyefa magját régen mosási, sőt fürdési célokra is használták. A mosódió és a gesztenye termése magas szaponintartalmának köszönhetően alkalmas ruhák tisztítására.

A mosódiónak a külső héját kell használni, a gesztenye esetében a mag barna héját eltávolítva, annak sárgásfehér belsejével lehet mosni. Mindkét növény termése megbízhatóan tisztít 30–95 °C-os mosási hőmérsékleten, de a szaponin gyorsabban oldódik forró vízben, és lassabban hidegben.

Mosódió Fotó: wikipedia.org

Jól oldják az általános (nem erősen zsíros) szennyeződéseket. Antibakteriális hatásúak, kiveszik a kellemetlen szagokat. Nem roncsolják a textíliák anyagát, sőt lágyítják a vizet, így a ruhák puhábbak lesznek. Színes ruhák mosására kiválóan alkalmasak, mivel nem fakítanak. Kímélik, sőt egyenesen élénkítik a színeket. Mosogatószer, tusfürdő is készíthető belőlük.

Vadgesztenye mosáshoz

Az áztatott, megpucolt és apróra vágott vagy összedarált termésekből kiszedett magokat (kb. 4 szemet, illetve 1-2 maroknyi aprítékot) a mosódióhoz hasonlóan kis vászonzacskóba téve helyezzük a ruhák közé, és már moshatunk is velük.

Vadgesztenye Fotó: wikipedia.org

folyékony Mosószer házilag

Vadgesztenye: Vágjunk darabokra 3-4 megpucolt gesztenyemagot, majd egy liternyi vízben főzzük fel. Néhány perc forralás után a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Az így nyert főzet nem tárolható sokáig, ajánlatos egy hét alatt felhasználni.

Mosódió: Nyolc felezett mosódiót – ami körülbelül három kisebb adagos mosásra használható – egy kis edénnyi vízben 10-20 percig főzzünk. Hűtés és szűrés után palackokban, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Illóolajokkal illatosíthatjuk, mosószódával együtt is alkalmazhatjuk.

Mosás

A vászonzacskó (vagy helyette fél pár zokni) száját alaposan be kell kötni, máskülönben a növénydarabkák a ruhák közé keveredhetnek és eldugíthatják a mosógépünket. Használat után a vászonzsákban maradt héjakat a zsákkal együtt szárítsuk meg, ne hagyjuk a gépben. Hamar szedjük ki a ruhákat, mert könnyen dohos szagúvá válhatnak.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam