2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jótékony célra fordíthatók a kidobásra szánt ételek

Ha az éves magyar élelmiszer-pazarlást kamionokra tennénk, Budapesttől Párizsig érne a sor. Az üvegházhatású gázok 10 százaléka az élelmiszer-pazarlással áll összefüggésben. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly több mint 250 ezer nehéz sorsú emberhez juttatott el felesleges, de jó minőségű élelmiszereket.

Az összes megtermelt élelmiszer 40 százaléka megy kárba, és a feleslegessé vált termékek nemcsak a lebomlásukkal vagy elégetésükkel felszabaduló gázok miatt károsítják a környezetet, de kidobásukkal értelmét vesztik a megtermelésükbe, feldolgozásukba, csomagolásukba és szállításukba fektetett természeti erőforrások is – írja a hvg.hu.

Bár a magyarok az EU-s átlaghoz képest kevés, napi egy kiló háztartási hulladékot termelnek, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület (Élelmiszerbank) mintegy 8 millió kilogramm élelmiszer-felesleget mentett meg tavaly, amivel 20 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesítette a Földet.

„Az élelmiszerosztó hálózatunk tagjai pontos képet adtak róla, hogy az elhúzódó járványhullámok és az élelmiszerárak emelkedése milyen sok családot, háztartást hoztak lehetetlen helyzetbe”

– mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Élelmiszer-pazarlás a világon Forrás: Élelmiszerbank

A szervezet több mint 250 ezer nehéz sorsú emberhez juttatott el 7 milliárd forint értékben felesleges, de jó minőségű élelmiszereket. Az adományozott termékek legnagyobb része pékáru és a zöldség-gyümölcs volt, és nőtt a megmentett húsáruk és tejtermékek aránya is.

Így az Élelmiszerbank egyre több magas tápértékű, rostokban és fehérjében gazdag élelmiszert tudott adni a rászorulóknak.

Tavaly a legtöbb megmentett áru a kiskereskedelmi láncokból gyűlt össze. A jótékonysági szervezet 406 áruházból és 132 élelmiszer-forgalmazótól kutatja fel és gyűjti össze azokat a készleteket, amelyek valamilyen okból már nem hozhatók forgalomba, de még biztonsággal fogyaszthatók.

A tapasztalatok szerint rendkívüli az érdeklődés a gyártók és forgalmazók részéről is: az év során 132 cég kereste fel az Élelmiszerbankot, hogy rászorulók számára ajánlja fel a forgalomba már nem hozható készleteit, és a továbbiakban is várják a vendéglátóhelyek és áruházak bekapcsolását a hálózatba.

Akik szeretnének a szervezetnek adományozni, azok az Élelmiszerbank honlapján találnak további részleteket.

Neked ajánljuk
Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Metrózni fejedelmi élmény 500 millió forinttal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam