2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gumimaci-készítés bibliai megközelítéssel, sáskából (videóval)

Ha a sáskákra gondolunk, eszünkbe juthatnak a bibliai csapások, amelyekben ezek a rovarok felemésztik a termőföldeket. Ám egy izraeli cég azt szeretné, hogy inkább az édesszájúakra és a gumicukorra asszociáljunk, ha ezekre a kártevőkre gondolunk.

Hargol élelmiszer-technológiai cég sáskák tenyésztésébe kezdett, hogy többféle édességet és finomságot állítson elő belőlük. A különleges összetevőjű gumicukrok kétféle ízben – eper és narancs – kaphatók, és Izraelben őshonos sáskák felhasználásával készülnek – számolt be a furcsának tűnő vállalkozásról a magyarmezogazdasag.hu.

„A Locusta migratoria egyike annak a két sáskafajnak, amelyet kósernek és halalnak tartanak” – mondta Dror Tamir, a Hargol alapítója.

Organikus füvön tenyésztett sáska és a gumimacik Fotó: Hargol/Getty Images

Mielőtt fehérjeporrá alakítják őket, a rovarokat organikus fűvel etetik, így biztosítva, hogy a tenyésztési folyamat során nem használnak növényvédő szereket.

A sáskák és a szöcskék a világon a legtöbbet fogyasztott rovaroknak számítanak, mivel igen táplálók. A Hargol honlapja szerint a sáskák 72 százalékban teljes értékű fehérjét tartalmaznak, emellett ómega-3 zsírsavakat, vasat, cinket, kalciumot és még számtalan más vitamint is. Ugyanakkor nem tartalmaznak telített zsírokat és koleszterint sem, így egészséges alternatívát jelentenek a tenyésztett fehérjeforrásokkal, például a hússal és a tejtermékekkel szemben.

Az ENSZ szerint több mint 1900 ehető rovar él a világon, és többet kellene fogyasztanunk ezekből, ha át akarunk térni egy fenntarthatóbb életmódra.

Az ehető rovarok közé tartoznak még egyes hangyafajok, termeszek, lisztkukacok és poloskák. Világszerte már közel 2 milliárd ember él rovarokból álló étrenden, például Ghánában, Brazíliában, Japánban. A nyugati országok alkalmazkodnak a leglassabban ehhez az étrendhez.

Az izraeli székhelyű vállalat egyedi márkaépítési stratégiát dolgozott ki, hogy segítsen a sáskaporok, gumicukrok és energiaszeletek eladásában. A Bibliához fordultak.

A sáskafogyasztás két alkalommal is szerepel a Bibliában, például akkor, amikor Keresztelő János egészséges étrendjét a Máté 3:4-ben úgy írja le, hogy az „sáskákból és vadmézből…” áll.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Miért jó gombát fogyasztani? Egy csepp csapvíz Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam