2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az vagy, amit megeszel – A tíz legveszélyesebb adalékanyag

Az vagy, amit megeszel – tartja a jól ismert mondás. Te döntöd el, mit választasz nagyobb arányban: egészséges, természetes táplálékokat vagy vegykonyha által kifejlesztett „remekeket”.

A krónikus időhiányra instant megoldásokat keresünk: könnyen, gyorsan, azonnal akarunk élelemhez jutni, amely elvárásnak a gyártók örömmel igyekeznek megfelelni.

Rohanó világunkban a félkész és készételek sokaknak jelentenek mentőövet, de nem mindig jutnak el addig, hogy az élelmiszerek címkéjén szereplő E-számok listáját áttanulmányozzák.

A legfontosabb: figyeld a címkét! Az adalékanyag felhasználását az összetevők között pontosan fel kell tüntetni az élelmiszerek csomagolásán.

Az adalékanyagok csoportosítása:

  • E100-tól kezdődő számok: Színezékek  segítségükkel a termékek tetszetőssé és étvágygerjesztővé tehetők.
  • E200-tól: Tartósítószerek – olyan kémiai anyagok, amelyek az élelmiszerekben jelenlévő mikroorganizmusok szaporodását lassítják vagy megakadályozzák, növelve ezzel az élelmiszer eltarthatóságát.
  • E300-tól: Antioxidánsok – gátolják az élelmiszerekben végbemenő nem kívánatos oxidációs folyamatokat, például a zsírok avasodását, vagy késleltetik a felszeletelt zöldségek és gyümölcsök enzimes barnulását.
  • E400-tól: Emulgeálószerek – habképzők, stabilizátorok, zselésítők, sűrítő és szilárdító anyagok – ezek az élelmiszerek megfelelő állományát kialakító adalékanyagok, többségük főleg növények szerkezeti anyagaiból készül.
  • E500-tól: főként a különböző funkcióval rendelkező szervetlen sók.
  • E600-tól: Ízfokozók és ízmódosítók – már kis mennyiségben is az élelmiszerekhez hozzáadva felerősítik vagy módosítják azok ízét, növelik az élvezeti értékét.
  • E900-tól: Édesítőszerek.
  • E1000-től: Módosított keményítők.
Fotó: Getty Images

A 10 legaggályosabb adalékanyag

E150c – Színezésre használt karamell: különböző cukrok felhevítésével, esetleg ammóniummal történő kezeléssel állítják elő. Húskészítményekben, mártásokban, sörökben, szószokban, üdítőitalokban fordul elő. A megbízhatósága vitatott, több kutatás is rámutatott, hogy rákkeltő hatása van, képes megváltoztatni a vérképet, és káros lehet az immunrendszerre.

E102 – Tartrazin/E120; Kárminsav, kármin/E104; Kinolinsárga/E124; Kosnilvörös/ E129; Alluravörös AC: ezek a színezékek a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhatnak, felnőtteknél allergiát válthatnak ki. Édesipari termékek, ételízesítők, szószok, üdítőitalok gyártásánál alkalmazzák őket.

E161gKantaxantinszínezék: természetes eredetű adalékanyag, amely megtalálható a rákok testében, a lazacban és a flamingó tollában, de szintetikus úton is előállítható. Élelmiszerekben nem, de gyógyászati termékekben használják. Nagy mennyiségben májkárosodást okoz.

E174Ezüstszínezék: csokoládék és édesipari termékek külső bevonatának használják. Számos enzim működését képes blokkolni, érdemes elkerülni.

E127Eritrozinszínezék: szintetikus adalékanyag, amely gátolja az idegrendszer megfelelő működését, egyértelműen bizonyították, hogy fokozza a hiperaktív gyerekek viselkedési zavarát.

E249-252Nitritek és nitrátok: a kálium-nitrit (E 249) vitatott biztonságú tartósítószer, amely baktériumok hatására mérgezővé, illetve rákkeltővé válhat. Különféle csomagolt, pácolt húskészítmények alkotója, felhasználása azt a célt szolgálja, hogy az ételeknek hosszabb távon is megmaradjon élénk színe és frissessége. A kálium-nitrát (E 252) károsíthatja a vér oxigénszállító képességét, illetve káros, rákkeltő nitrózaminok szabadulnak fel, ha keveredik a gyomorban található fehérjékkel.

E220Kén-dioxid: tartósítószer, amit borokhoz, konzervek előállításához, aszalt gyümölcshöz, lekvárokhoz, gyümölcslevekhez is gyakran használnak. Már kis koncentrációban is hatással lehet a központi idegrendszerre. Erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

E284-285Borát tartósítószerek: erősen mérgező adalékanyagok, amelyeket az EU csak a kaviárok tartósításához engedélyez.

E621Nátrium-glutamát: a legismertebb íz-, illetve ízérzetfokozó. Függőséget okoz. Az idegeket károsíthatja, súlyos allergiás reakciókat és migrénes fejfájást válthat ki. Mellékhatásaként jelentkezhet depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalom, az arra érzékenyeknél hátfájás, gyengeség, szív- és érrendszeri problémák. Étvágynövelő hatása van, ami elősegíti az elhízást.

E407Karragén sűrítőanyag: a vele végzett állatkísérletekben a bélrendszerben gyulladások és fekélyek jelentkeztek.

Fotó: Getty Images

További 5 adalékanyag, amelyekre még érdemes odafigyelni

E200–E228 – Tartósítószerek: az arra érzékenyeknél súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki.

E310–E312 – Antioxidánsok: Allergiás bőrgyulladást válthatnak ki.

E338–341, E450–452, E540–544 Foszfáttartalmú savanyító adalékok: Csökkenthetik a szervezet kalciumfelvételi képességét. Vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlottak.

E591 – Aszpartám: Mesterséges édesítőszer, csökkentett kalóriatartalmú élelmiszerek előállításhoz alkalmazzák. Fenilketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják. Még vita tárgya, hogy az aszpartámmal édesített élelmiszerek fogyasztása rákos megbetegedésekhez vezethet-e.

E952 – Ciklamát, édesítőszer: nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották, más országokban korlátozták használatát.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Miért jó gombát fogyasztani? Ikerkutatási eredmény a nem iker emberek koszorúér-betegségeiről Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam