Az vagy, amit megeszel – A tíz legveszélyesebb adalékanyag
Az vagy, amit megeszel – tartja a jól ismert mondás. Te döntöd el, mit választasz nagyobb arányban: egészséges, természetes táplálékokat vagy vegykonyha által kifejlesztett „remekeket”.
A krónikus időhiányra instant megoldásokat keresünk: könnyen, gyorsan, azonnal akarunk élelemhez jutni, amely elvárásnak a gyártók örömmel igyekeznek megfelelni.
Rohanó világunkban a félkész és készételek sokaknak jelentenek mentőövet, de nem mindig jutnak el addig, hogy az élelmiszerek címkéjén szereplő E-számok listáját áttanulmányozzák.
A legfontosabb: figyeld a címkét! Az adalékanyag felhasználását az összetevők között pontosan fel kell tüntetni az élelmiszerek csomagolásán.
Az adalékanyagok csoportosítása:
- E100-tól kezdődő számok: Színezékek – segítségükkel a termékek tetszetőssé és étvágygerjesztővé tehetők.
- E200-tól: Tartósítószerek – olyan kémiai anyagok, amelyek az élelmiszerekben jelenlévő mikroorganizmusok szaporodását lassítják vagy megakadályozzák, növelve ezzel az élelmiszer eltarthatóságát.
- E300-tól: Antioxidánsok – gátolják az élelmiszerekben végbemenő nem kívánatos oxidációs folyamatokat, például a zsírok avasodását, vagy késleltetik a felszeletelt zöldségek és gyümölcsök enzimes barnulását.
- E400-tól: Emulgeálószerek – habképzők, stabilizátorok, zselésítők, sűrítő és szilárdító anyagok – ezek az élelmiszerek megfelelő állományát kialakító adalékanyagok, többségük főleg növények szerkezeti anyagaiból készül.
- E500-tól: főként a különböző funkcióval rendelkező szervetlen sók.
- E600-tól: Ízfokozók és ízmódosítók – már kis mennyiségben is az élelmiszerekhez hozzáadva felerősítik vagy módosítják azok ízét, növelik az élvezeti értékét.
- E900-tól: Édesítőszerek.
- E1000-től: Módosított keményítők.

A 10 legaggályosabb adalékanyag
E150c – Színezésre használt karamell: különböző cukrok felhevítésével, esetleg ammóniummal történő kezeléssel állítják elő. Húskészítményekben, mártásokban, sörökben, szószokban, üdítőitalokban fordul elő. A megbízhatósága vitatott, több kutatás is rámutatott, hogy rákkeltő hatása van, képes megváltoztatni a vérképet, és káros lehet az immunrendszerre.
E102 – Tartrazin/E120; Kárminsav, kármin/E104; Kinolinsárga/E124; Kosnilvörös/ E129; Alluravörös AC: ezek a színezékek a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhatnak, felnőtteknél allergiát válthatnak ki. Édesipari termékek, ételízesítők, szószok, üdítőitalok gyártásánál alkalmazzák őket.
E161g – Kantaxantinszínezék: természetes eredetű adalékanyag, amely megtalálható a rákok testében, a lazacban és a flamingó tollában, de szintetikus úton is előállítható. Élelmiszerekben nem, de gyógyászati termékekben használják. Nagy mennyiségben májkárosodást okoz.
E174 – Ezüstszínezék: csokoládék és édesipari termékek külső bevonatának használják. Számos enzim működését képes blokkolni, érdemes elkerülni.
E127 – Eritrozinszínezék: szintetikus adalékanyag, amely gátolja az idegrendszer megfelelő működését, egyértelműen bizonyították, hogy fokozza a hiperaktív gyerekek viselkedési zavarát.
E249-252 – Nitritek és nitrátok: a kálium-nitrit (E 249) vitatott biztonságú tartósítószer, amely baktériumok hatására mérgezővé, illetve rákkeltővé válhat. Különféle csomagolt, pácolt húskészítmények alkotója, felhasználása azt a célt szolgálja, hogy az ételeknek hosszabb távon is megmaradjon élénk színe és frissessége. A kálium-nitrát (E 252) károsíthatja a vér oxigénszállító képességét, illetve káros, rákkeltő nitrózaminok szabadulnak fel, ha keveredik a gyomorban található fehérjékkel.
E220 – Kén-dioxid: tartósítószer, amit borokhoz, konzervek előállításához, aszalt gyümölcshöz, lekvárokhoz, gyümölcslevekhez is gyakran használnak. Már kis koncentrációban is hatással lehet a központi idegrendszerre. Erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.
E284-285 – Borát tartósítószerek: erősen mérgező adalékanyagok, amelyeket az EU csak a kaviárok tartósításához engedélyez.
E621 – Nátrium-glutamát: a legismertebb íz-, illetve ízérzetfokozó. Függőséget okoz. Az idegeket károsíthatja, súlyos allergiás reakciókat és migrénes fejfájást válthat ki. Mellékhatásaként jelentkezhet depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalom, az arra érzékenyeknél hátfájás, gyengeség, szív- és érrendszeri problémák. Étvágynövelő hatása van, ami elősegíti az elhízást.
E407 – Karragén sűrítőanyag: a vele végzett állatkísérletekben a bélrendszerben gyulladások és fekélyek jelentkeztek.

További 5 adalékanyag, amelyekre még érdemes odafigyelni
E200–E228 – Tartósítószerek: az arra érzékenyeknél súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki.
E310–E312 – Antioxidánsok: Allergiás bőrgyulladást válthatnak ki.
E338–341, E450–452, E540–544 – Foszfáttartalmú savanyító adalékok: Csökkenthetik a szervezet kalciumfelvételi képességét. Vesebetegségben szenvedőknek nem ajánlottak.
E591 – Aszpartám: Mesterséges édesítőszer, csökkentett kalóriatartalmú élelmiszerek előállításhoz alkalmazzák. Fenilketonúriában szenvedők nem fogyaszthatják. Még vita tárgya, hogy az aszpartámmal édesített élelmiszerek fogyasztása rákos megbetegedésekhez vezethet-e.
E952 – Ciklamát, édesítőszer: nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották, más országokban korlátozták használatát.