2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ehető virágok – Nem csak a kert díszei

Árvácska, ibolya, pitypang, kamilla. Nem csupán a kertnek vagy a nappalinak lehet üde színfoltja egy virág, hanem bizony a tányérunknak is. Az ehető virágok egészen különleges színt adnak a gasztronómiának. Egy részüket pedig akár otthon is megtermeszthetjük.

Ki hinné, hogy kora tavasszal nemcsak azért érdemes árvácskát ültetni, mert üde színfoltja lehet a kertnek, hanem azért is, mert a virág minden része fogyasztható. Sok virág ehető – az ibolya, a tulipán, de még a gyomként számon tartott pitypang is. A C-vitamin-tartalma miatt a rózsát is érdemes kipróbálni, de még a lila orgona is fogyasztható.

Néhány fontos szabályt mindig érdemes betartani:

  • Ne szedjünk le olyan virágot, ami már teljesen elvirágzott, elnyílt, de olyat se fogyasszunk el, ami nagyon bimbós. 
  • Az asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedők inkább mondjanak le a virágfogyasztásról.
  • Ne együnk meg forgalmas utak mentén termett vagy a virágárusnál kapható növényeket, mert szennyezettek lehetnek, illetve permetszerekkel is kezelhették őket.
Fotó: Pixabay/hansbenn

A pitypang az egyik legsokoldalúbb növény: a virága, a friss zsenge levele, de még a gyökere is ehető. Számos felhasználási módja ismert. Nagyon finomak a rántott virágfejek, amelyek édesek, mézízűek. A szirmokat salátába vagy palacsintatésztába is keverhetjük. A kamilla édeskés ízével édességek, sütemények tökéletes kiegészítője lehet.

De mit tud a konyhában a levendula, a rózsa, a körömvirág, a tulipán vagy az ibolya? Az Agroinform.hu cikkéből az is kiderül!

Neked ajánljuk
A sokhasznú mézontófű (videó) Június 2-ig bárki beleszólhat, merre terjeszkedjen a MOL Bubi Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam