Ehető virágok – Nem csak a kert díszei
Árvácska, ibolya, pitypang, kamilla. Nem csupán a kertnek vagy a nappalinak lehet üde színfoltja egy virág, hanem bizony a tányérunknak is. Az ehető virágok egészen különleges színt adnak a gasztronómiának. Egy részüket pedig akár otthon is megtermeszthetjük.
Ki hinné, hogy kora tavasszal nemcsak azért érdemes árvácskát ültetni, mert üde színfoltja lehet a kertnek, hanem azért is, mert a virág minden része fogyasztható. Sok virág ehető – az ibolya, a tulipán, de még a gyomként számon tartott pitypang is. A C-vitamin-tartalma miatt a rózsát is érdemes kipróbálni, de még a lila orgona is fogyasztható.
Néhány fontos szabályt mindig érdemes betartani:
- Ne szedjünk le olyan virágot, ami már teljesen elvirágzott, elnyílt, de olyat se fogyasszunk el, ami nagyon bimbós.
- Az asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedők inkább mondjanak le a virágfogyasztásról.
- Ne együnk meg forgalmas utak mentén termett vagy a virágárusnál kapható növényeket, mert szennyezettek lehetnek, illetve permetszerekkel is kezelhették őket.

A pitypang az egyik legsokoldalúbb növény: a virága, a friss zsenge levele, de még a gyökere is ehető. Számos felhasználási módja ismert. Nagyon finomak a rántott virágfejek, amelyek édesek, mézízűek. A szirmokat salátába vagy palacsintatésztába is keverhetjük. A kamilla édeskés ízével édességek, sütemények tökéletes kiegészítője lehet.
De mit tud a konyhában a levendula, a rózsa, a körömvirág, a tulipán vagy az ibolya? Az Agroinform.hu cikkéből az is kiderül!