2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz velünk, ha csak gyorséttermi ételeket eszünk? Baj! (videóval)

A gyorséttermi étel Amerikából származik. Sok mindent elárul róla, hogy még az amerikaiak is azt mondják rá, hogy „szemét étel”. Igazi kalóriabombák, amelyek feladják a leckét a szervezetnek. Finomságukat nem a tápanyagban gazdag alapanyagok adják, hanem ízfokozók és társaik. Egyszóval: egészségtelenek.

Az emberek munkaideje meghosszabbodott, a szabadon eltölthető idő csökkent, így az ember az idejével is ott spórol, ahol tud. Ezt „kihasználva” jöttek be a félkész- és késztermékek a piacra, melyeket csak beteszel a mikróba, pár perc alatt kész, és nem kell órákat eltöltened az elkészítésével.

A megnövekedett kereslet miatt a gyorséttermekben is a nagyobb mennyiség előállítása, olcsóbb és gyorsabb elkészítése került előtérbe a „hagyományos módon” elkészített ételek helyett. Sajnos, a menüben található ételek messze kerültek a természetes alapanyagokat tartalmazó ételektől.

A gyorséttermi ételek káros hatásait igen jól mutatja be az a 2004-ben készült film, mely találóan a „Super Size Me” címet kapta. A filmben egy akkor 32 éves férfi vállalta, hogy 30 napon keresztül csak McDonald'sben kapható ételeket fogyaszt. A film magyarul is megtekinthető:

A kísérlet eredménye megdöbbentő volt:

  • naponta 5000 (!) kalóriát vett magához a főszereplő, „mindössze” napi háromszori étkezés során (az aktív férfiak napi szükséges kalóriabevitele 3000 körül mozog);
  • 1 hónap alatt 11 kilogrammot szedett fel, a testzsírszázaléka 13 százalékkal nőtt;
  • a főhős depresszióssá vált, általános rossz közérzet lett rajta úrrá, letörtségtől, fejfájástól, hangulatváltozásoktól, szexuális gondoktól és vesekárosodástól szenvedett.

A gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása

  • nagymértékben károsítja a belső szerveket, romlik azok teljesítőképessége;
  • felborul a szervezet sav-bázis egyensúlya;
  • általánossá válik a fáradtság, rosszkedv, fásultság;
  • elhízás, cukorbetegség, szívelégtelenség jelentkezhet;
  • rövid távon memóriaveszteség, hosszú távon teljesítőképesség-csökkenés is kialakulhat.
Fotó: Getty Images

csirkés szendvics

A gyorsétteremben kapható csirkehúsokban a természetes húst „felváltották“ olyan csirkehúsok, amelyek összetevői között van a víz, búzakeményítő, szőlőcukor, sáfrányos szeklice olaj, nátrium-foszfátok és élesztőkivonat. Mindehhez társulnak a bundához felhasznált adalékanyagok.

Gyümölcsturmixok

Az egészségesnek vélt shake-ek, gyümölcsturmixok sem azt tartalmazzák, amire számítasz. A turmix elvileg fagylaltból és tejből kellene hogy készüljön, ma már azonban a fagylaltok is csak „természetazonosnak” mondhatók. Összetevői között vannak sűrítőanyagok (azaz emulgeáló szerek), a természetes ízt csak „utánzó” szirupok adják. A kávészirup például alig tartalmaz kávét, inkább csak vizet, glükóz-fruktóz szirupot és propilénglikolt.

Neked ajánljuk
Így pakolj a hűtődbe! Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás? A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: biotechusa.hu
Vissza
Hírfolyam