2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húsvétkor se pazaroljuk az élelmiszert! – Tippek a takarékosságra

Félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni abból a 300 ezer tonnányi élelmiszerből, amelyet a magyar háztartások évente elpazarolnak. A feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszer-pazarlás.

Emellett a program húsvétzöldítő hímes-rímes tojásfestő és locsolóversíró pályázatot hirdet, amellyel rendhagyó módon szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy

egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért.

A húsvét egy olyan, hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni.

Fotó: magyarorszagom.hu

A Nébih csokorba szedte a javaslatokat, hogy mire érdemes figyelni az élelmiszer-pazarlás elkerüléséért.

  • Már a tojásfestésnél is törekedhetünk a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, mindkét esetben használjuk fel a tojásokat.
  • A habos sütemények mellett hosszan eltartható, száraz süteményekkel is készüljünk.
  • Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni.
  • Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, hogy a megmaradt vendégváró fogásoknak legyen elég hely.
  • Az ételek ne maradjanak 2 óránál tovább szobahőmérsékleten.
  • A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárgatúró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó ételek, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel.
  • Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat!
  • A maradékokat némi alkotói fantáziával új fogások formájában hasznosíthatjuk.

A pályázat ide kattintva érhető el.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? A fogyasztók harmada vásárol fenntarthatósági szempontok alapján élelmiszert Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: agrokep.vg.hu
Vissza
Hírfolyam