Húsvétkor se pazaroljuk az élelmiszert! – Tippek a takarékosságra
Félmillió ember egy éven keresztül jól tudna lakni abból a 300 ezer tonnányi élelmiszerből, amelyet a magyar háztartások évente elpazarolnak. A feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszer-pazarlás.
Emellett a program húsvétzöldítő hímes-rímes tojásfestő és locsolóversíró pályázatot hirdet, amellyel rendhagyó módon szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy
egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért.
A húsvét egy olyan, hagyományokban gazdag ünnepünk, amelynél különösen nagy szerepet kap a vendégvárás és a bőségesen megpakolt asztal. Ráadásul sokszor megbecsülni sem tudjuk a várható vendégek számát, így még inkább valószínű, hogy a finomságok egy része a szemetesben fogja végezni.
A Nébih csokorba szedte a javaslatokat, hogy mire érdemes figyelni az élelmiszer-pazarlás elkerüléséért.
- Már a tojásfestésnél is törekedhetünk a fenntarthatóságra. Akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, mindkét esetben használjuk fel a tojásokat.
- A habos sütemények mellett hosszan eltartható, száraz süteményekkel is készüljünk.
- Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni.
- Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, hogy a megmaradt vendégváró fogásoknak legyen elég hely.
- Az ételek ne maradjanak 2 óránál tovább szobahőmérsékleten.
- A hagyományos húsvéti fogások – sonka, sonkatekercs, főtt tojás, tojássaláta, sárgatúró, sült húsok, habos-krémes sütemények – kifejezetten romlandó ételek, ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel.
- Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja a szaporodásukat!
- A maradékokat némi alkotói fantáziával új fogások formájában hasznosíthatjuk.
A pályázat ide kattintva érhető el.