2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyugtató ételek

Tanulmányok szerint bizonyos ételek hozzájárulhatnak az egészséges mentális állapothoz, csökkenthetik a stressz káros fizikai hatásait, és növelhetik a nyugalom szintjét. A Magyar Mezőgazdaság összeszedett pár fontos példát.

Spárga

A B-vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük nyugalmunkat, amikor a stressz felüti a fejét. Pároljunk meg néhány spárgát, és adjuk hozzá salátákhoz vagy sültekhez. Sült és fűszerezett formában is ízletesek.

Fotó: Getty Images

Avokádó

Amellett, hogy kiváló forrása az egészséges zsírnak, ezek a krémes zöld gyümölcsök stresszállóvá teszik a szervezetet. Gazdagok glutationban, egy olyan anyagban, amely gátolja bizonyos oxidatív károsodást okozó zsírok bélrendszeri felszívódását (a szabad gyököket, az öregedésért felelős káros vegyületeket létrehozó folyamatot). Az avokádó több folsavat is tartalmaz, mint bármely más gyümölcs. Rendszeresen együnk legalább egy adagot (körülbelül negyed avokádót).

Vékonyan felszeletelve sokat dobhat a salátákon, vagy helyettesíthetjük velük a majonézt a szendvicseken és a hamburgereken.

Bogyós gyümölcsök

Minden bogyós gyümölcs C-vitaminban gazdag, amely bizonyítottan segít a stressz leküzdésében. Német kutatók ezt úgy tesztelték, hogy 120 embert kértek meg arra, hogy mondjon beszédet, majd oldjon meg nehéz matematikai feladatokat. Azoknak, akik C-vitamint kaptak, a stressz után alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a kortizolszintjük.

Adjunk egy marék bogyós gyümölcsöt salátához, joghurthoz és zabpehelyhez, vagy próbáljuk ki fagyasztott formában.

Fotó: Getty Images

Narancs

A narancs is magas C-vitamin-tartalmú gyümölcs. Próbáljunk ki más fajtákat is, például a klementint.

Osztriga

Nagyon magas cinktartalommal rendelkezik. Hat osztriga – amit általában előételként szolgálnak fel egy étteremben – az ajánlott napi mennyiség több mint felét tartalmazza ennek a fontos nyugtató ásványi anyagnak. Nem egy megszokott ízű étel, de akik kedvelik, mártással vagy tormával fogyasztják előszeretettel, vagy csak citrommal.

Fotó: Getty Images

Dió

Ezek a csonthéjas csodák többféle kognitív előnyt biztosítanak. Alfa-linolénsavat, egy esszenciális ómega-3 zsírsavat, valamint más polifenolokat tartalmaznak, amelyek bizonyítottan segítenek megelőzni a memóriavesztést. A dióban található ómega-3 zsírsavak kordában tartják a kortizol és az adrenalin stresszhormonokat. Az ízük kiemeléséhez érdemes 10 percig pirítani ezeket a olajos magokat, majd felaprítani, és salátákhoz adni őket.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Miért jó gombát fogyasztani? Így pakolj a hűtődbe! Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam