2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egészséges, friss tavaszi zöldségek már húsvétkor is

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Húsvétkor  külön hagyománya van: sonkával, tojással, kaláccsal. Friss, tavaszi zöldségekkel  egészségesebbé is tehetjük: retekkel, újhagymával és az elmaradhatatlan tormával. Mind tele van ásványi anyagokkal, rostokkal, vitaminokkal, és támogatják immunrendszerünket.

Mindhárom zöldségből érdemes a hazait keresni: a retek és a hagyma a tavasz első friss, hazai zöldségei, míg tormát szinte egész évben vásárolhatunk frissen vagy feldolgozott formában.

Mustárolaj a tormában

A torma egyik legértékesebb hatóanyaga a mustárolaj. Mellette nagyon magas a C-vitamin-tartalma, gazdag kalciumban és magnéziumban is. Nem véletlen, hogy először gyógynövényként volt közismert, és csak később kezdték el fűszernövényként is használni. Frissen reszelve erős baktérium- és vírusölő hatású, segíti a gyulladások csökkentését és a láz csillapítását. Mézzel összekeverve hatásos gyógyír megfázás és a felső légutak hurutja esetén. Csípős illóolaja belélegezve tisztítja a légutakat.

Rendszeres fogyasztása antioxidáns-tartalma miatt sejtvédő hatású, aminek a daganatos megbetegedések megelőzése tekintetében lehet jelentősége. Növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet is, ezért érdemes nemcsak húsvétkor, hanem egész évben fogyasztani.

Retek, a ropogós vitaminbomba

A retek tele van ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal és vitaminokkal. Magas C-vitamin-tartalma mellett A-, B1-, B6- és K-vitamin is található benne. A retek is tartalmaz mustárolajat, illetve az újhagymához hasonlóan kéntartalmú illóolajat, melyek gyógyhatásúak. Jótékonyan hat az ér- és a keringési rendszerre, valamint karbantartja az emésztőrendszert is. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a légutakat, és csillapítja a köhögést. A retek a benne található vitaminok és antioxidánsok segítségével támogatja az immunrendszert.

Újhagyma, a tavaszi egészségőr

Az újhagyma a vöröshagyma fiatal példánya, melynek föld alatti része még nem fejlődött ki teljesen, még nem vastagodott meg, ennek ellenére vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben kifejezetten gazdag. B-vitaminok, E-vitamin és biotin található benne, bővelkedik folsavban, valamint magnézium- és kalciumtartalma is jelentős. Magas C-vitamin-tartalma támogatja az immunrendszer hatékony működését. K-vitamin-tartalma elősegíti a csontok, a porcok és az erek jóllétét. Kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést, valamint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában is jelentős a szerepe.

Egyik meghatározó hatóanyaga a kéntartalmú illóolaj, amely csípős ízéért, aromájáért felelős. Az újhagyma – a többi hagymaféléhez hasonlóan – tartalmaz allicint, melynek antioxidáns tulajdonságai miatt gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

Fotók: Getty Images

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Miért jó gombát fogyasztani? Egyre népszerűbbek a tájfajta növények Magyarországon Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam