2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért jó gombát fogyasztani?

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait ezen csemegék után kutatva. Vagy csak a kedvenc táplálékukat keresték, vagy már eleink is felfedezték a gombák egészségügyi előnyeit.

Megvédenek a betegségektől

A D-vitamint általában a napfényhez kötjük, de néhány egyéb forrása is van, mint például a gomba. A D-vitamin segíthet a csontritkulás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. 

Erősítik az immunrendszert

A magnéziummal, cinkkel és egyéb hasznos anyagokkal teli gombák nagyszerűek az immunrendszer számára. A gombák a szabad gyökök ellen védekező antioxidánsok forrásai is. Minden gombának megvan a maga egyedi immunerősítő tulajdonsága, a shiitake gomba például csökkenti a gyulladást, és segít a szervezetnek a betolakodó mikrobák elleni küzdelemben.

Fotó: Getty Images

jóllakottságérzetet keltenek

A portobello gomba gyakran kerül a grillre, mivel erőteljes ízének és nagy méretének köszönhetően remek választási lehetőség a hús helyett. Emellett számtalan módon elkészíthető, gluténérzékenyek számára akár pizzaként is. Magas rosttartalma miatt  hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat gomba evése után.

Fenntarthatók

A gombát az egyik leginkább fenntartható módon előállított élelmiszernek tartják az USA-ban, kevesebb ásványi anyagot, vizet és energiát igényelnek, mint például a növények – olvasható a magyarmezogazdasag.hu honlapon.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam