2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezeket esszük 25 év múlva?

Ma mindössze három növényfaj terményei jelentik az alapvető élelmiszerforrást több mint négymilliárd ember számára, de ha bolygónk teljes lakosságát nézzük, akkor is kijelenthető, hogy csupán 15 növényfaj biztosítja az elfogyasztott kalóriák 90 százalékát.

A londoni Kew Királyi Botanikus Kert szakértői már hosszú ideje olyan növények után kutatnak világszerte, amelyek a jövő élelmiszer-biztonságának alapkövei lehetnek. Dr. Sam Pirinon szerint az éhezés enyhítésére, a biológiai sokféleség csökkenésének kezelésére és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítésére az egyik legjobb megoldás az elfogyasztott élelmiszerek diverzifikálása.

„Tudjuk, hogy világszerte több ezer ehető növényfaj létezik, amelyeket azonban csak lokálisan fogyasztanak. Ezeken a helyeken találhatjuk meg a jövő globális kihívásainak néhány megoldását”

– mondja a Kew kutatója.

Több mint 7000 ehető növényről van tudomásunk, mégis mindössze 417-et termesztenek széles körben, és ezek nagy része is csak épp hogy felfedezhető itt-ott az étrendünkben. A Kew kutatói ezért bemutattak néhány olyan növényfajt, melyek kiállhatják az éghajlatváltozás próbáját, és a jövő alapvető élelmiszereivé válhatnak.

Az illatos csavarpálma (Pandanus tectorius) kis termetű fafaj a csendes-óceáni szigeteken, és Délkelet-Ázsia part menti régióiban nő. Fogyasztható leveleit édes és sós ételek ízesítésére használják, míg az ananászszerű gyümölcsét nyersen, illetve főzve is fogyaszthatják. Éghajlati szempontból rendkívül ellenálló, ráadásul tápláló és finom is, alkalmas arra, hogy a világ más pontjain is termesszék.

Illatos csavarpálma Fotó: wikipedia.org

Az ensetnek (Ensete ventricosum) is nevezett, jelenleg csak Etiópia egy részén fogyasztott növényből a helyiek kását és kenyeret készítenek. Magas keményítőtartalmú szárát és gyökerét fogyasztják, méghozzá erjesztve. A kutatók szerint a banánszerű növény több mint 100 millió ember táplálására alkalmas a felmelegedő világban.

Egy kambaata nő hagyományos eszközzel nyeri ki az enset ehető részét Fotó: wikipedia.org

Bár a hüvelyeseket egyre szélesebb körben fogyasztjuk, ám míg a világon nagyjából 20 ezer hüvelyes faj létezik, mi csak egy maroknyit használunk fel belőlük.

Pedig a hüvelyesek a jövő fontos élelmiszerei lehetnek, hiszen olcsók, magas a fehérje- és B-vitamin-tartalmuk, ráadásul az óceánpartoktól a hegyoldalakig sokféle környezetben termeszthetők.

A kutatók úgy gondolják, hogy még a vadonban is több száz olyan fajta lehet, melyeket nem is ismerünk. 

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Hiánycikk lesz a ketchup? Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam