2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zsenge zöldség: hársfalevél párolva vagy töltve

A most nyíló hársfa virágai a felső légúti megfázásos betegségeknél gyógynövényként ismertek. Ám nem érdemes csak a virágokra és a teára szorítkozni. A hobbikert.hu szerint ajánlatos zöldségként a hársleveleket is megkóstolni, és különféle ételek formájában elkészíteni.

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) levelei nem pusztán egészségesek, de finomak is! Igazi csemegének számítanak, hihetetlenül ízgazdagok a fiatal, zsenge levelek és a friss, kibomlott rügyek. Kellemes, mérsékelt aromájúak, rengeteg növényi nyálkaanyagot tartalmaznak.

lehetséges elkészítési módok

  • Nyersen a legjobb a leveleket salátába tenni. Megtölthetjük fűszeres töltelékkel vagy rizzsel is ugyanúgy, mint ahogy például a szőlőleveleket szoktuk.
  • A hárslevelekből készült levesek krémes állagúak lesznek a növényi nyálkaanyagoknak köszönhetően.
  • Próbáljuk ki a kevés vajban párolt hársleveleket is, szórjunk rájuk egy csipet sót. Kenyérre téve is finomak, de ehetjük sült krumpli mellé is.
Fotó: Getty Images

A legfinomabb ízűek a fiatal, zsenge levelek tavasszal. Azonban a vízhajtásokon és a törzsből növő ágakon még nyáron is találunk friss leveleket.

A levelek begyűjtéséhez nem kell fára másznunk, elég, ha keresünk egy-egy lelógó hárságat az erdőben, vagy szedjük le azokat a leveleket, amelyek a törzsből, a gyökérsarjakról kinőtt ágakon vannak. Semmiképpen se gyűjtsünk utcai fákról, utak mentéről, amelyek a forgalom miatt legtöbbször igen szennyezettek!

Neked ajánljuk
Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő? Ezeket esszük 25 év múlva? Virágzó mézontófűmező (képgaléria) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam