2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Termesztett hús és növényi eredetű hús – ez a jövő?

Az amerikai Good Meat (Jó Hús) vállalat szerint az építendő bioreaktoraik évente több mint 13 ezer tonna csirke- és marhahúst termesztenének. Sejtbankokból vagy tojásokból származó sejteket használnak, így a hús előállításához nem kell majd állatokat levágni.

Bejelentették a világ legnagyobb, termesztett hús előállítására szolgáló bioreaktorainak megépítését, amelyek több tízezer üzlet és étterem ellátására alkalmasak. Szakértők szerint ez a lépés megváltoztathatja az iparágat.

Világszerte mintegy 170 vállalat dolgozik a tenyésztett húson, de a Good Meat az egyetlen olyan cég, amely hatósági engedélyt kapott arra, hogy termékét a nagyközönség számára értékesítse. Szingapúrban 2020 decemberében kezdte meg a termesztett csirke felszolgálását.

A termesztett hús – támogatói szerint – a hagyományos húshoz hasonló ízt és érzetet biztosíthat, de sokkal kisebb környezeti terheléssel.

A Good Meat 10 új bioreaktorának létrehozása folyamatban van, a létesítmény amerikai telephelyét három hónapon belül véglegesítik, és 2024 végén üzembe helyezik, 2026-ra elérve az évi 11 800, 2030-ra pedig a 13 700 tonna termék előállítását.

A vállalat szingapúri telephelyén épülő létesítménye a tervek szerint 2023 elején kezdi meg a termelést, és maga lesz az eddig telepített legnagyobb tenyésztett húst gyártó bioreaktor a maga 6000 literjével.

Fotó: Good Meat

„Szerintem az unokáink arról kérdeznek minket, hogy miért ettünk vágóállatokból származó húst anno 2022-ben” – mondta Josh Tetrick, a Good Meat anyavállalata, az Eat Just vezérigazgatója, hozzátéve: a termesztett hús azért fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy húst fogyasszunk minden károkozás nélkül, az erdők levágása nélkül, anélkül, hogy le kellene vágni egy állatot, anélkül, hogy antibiotikumokat kellene használni, anélkül, hogy felgyorsítanánk a zoonózisos betegségeket.

A vállalat olyan sejtnövesztő szérumot állított elő, amely nem igényli a korábban széles körben használt szarvasmarhamagzatok felhasználását.

A termesztett hús forgalmazását az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság még nem engedélyezte, a cég kérelme elbírálás alatt van.

A Kearney tanácsadó cég 2019-es jelentése szerint 2040-ben az emberek által fogyasztott hús nagy része nem levágott állatokból fog származni, és az előrejelzések szerint 60 százalékát vagy üstökben termesztik, vagy növényi eredetű alternatívákkal helyettesítik.

Neked ajánljuk
Új jövevények: albínó galápagosi óriásteknős és fekete testvére (videóval) A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam