2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiánycikk lesz a ketchup?

Egy új tanulmány szerint hamarosan hiánycikké válhat a ketchup, mivel a klímaváltozás miatt a globális paradicsomtermés a felére csökkenhet. A ketchupot ipari paradicsomból készítik, amelyet túlnyomórészt Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztenek. Ezek mind olyan területek, amelyeket különösen veszélyeztet a klímaváltozás.

A dániai Aarhus Egyetem kutatócsoportja most egy matematikai modellt dolgozott ki, hogy megállapítsák, hogyan hatnak majd a különböző klímaváltozási forgatókönyvek a termelésre.

A kutatás szerint 2050-re körülbelül hatszázalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben, 2050 és 2100 között pedig éles különbségek vannak az alkalmazott klímamodelltől függően.

Fotó: Getty Images

A legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsomtermés az eddigi felére csökkenhet, mert a paradicsomtermelő régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között körülbelül 2,6 Celsius-fokkal, 2070–2099-ben pedig 5 Celsius-fokkal emelkedne az 1980 és 2009 közötti időszakhoz képest.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam