2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Ökokalkulátor 

Ez a magyar app komoly segítség lehet a villámárvizek elleni védekezésben

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével. Az applikáció egyelőre 106 település csatornahálózatának adatait tartalmazza. 

Ökokalkulátor 

Hamarosan percre pontosan nyomon követhetjük az erőművek szennyezésének mértékét

A WattTime nevű nonprofit szervezet hamarosan műholdas adatok alapján, mesterséges intelligencia segítségével teszi közzé valós időben a világ összes erőművének légszennyezési adatait.  

Ökokalkulátor 

Csökkentené a szénlábnyomát? Ideje törölni a felesleges e-maileket!

Nem csak a sok fűtés és a rendszeres autóhasználat miatt lehet valakinek magas a szénlábnyoma: egyebek mellett az internetezési szokásunk is jelentősen hozzájárulhat a károsanyag-kibocsátásunk mértékéhez. A Cleanfox applikációjának segítségével viszont ezt a faktort részben ki lehet iktatni.

Ökokalkulátor 

Most 5 perc alatt megtudhatja, mekkora az ökológiai lábnyoma

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata oldalán néhány kérdés megválaszolásával könnyedén megtudhatjuk, hogy mekkora az ökológiai lábnyomunk. Az applikáció kitöltése után egy rövid értékelést találunk, amely nemcsak a saját eredményünket, de az országos átlagot is elénk tárja. 

kothalo.hu
Ökokalkulátor 

A villanyautósoknak segít a Google Maps új funkciója

A Google legújabb fejlesztésével kifejezetten a villanyautósoknak szeretne segíteni. A keresőóriás ugyanis egy olyan új funkcióval bővítette térképét, melynek köszönhetően valós időben lehet ellenőrizni az elektromos töltőpontok foglaltságát. 

Ökokalkulátor 

Ennek az appnak köszönhetően eddig 55 millió fát ültettek Kínában

A mai fiatalokat sokkal könnyebben lehet online elérni – ezt ismerte fel az Alipay, Kína egyik legnépszerűbb mobil- és online fizetési platformja is, amely egy alkalmazáson belüli játékkal igyekszik segíteni felhasználóit a környezetbarát szokások elsajátításában. 

Ökokalkulátor 

Melyik a legzöldebb autó?

Az elektromos autók sikere egyebek mellett annak is köszönhető, hogy a világ több országa is komolyan elkezdett foglalkozni a károsanyag-kibocsátás csökkentésével. A villanyjárgányoknál azonban nemcsak a dizájn, hanem az emisszió mértéke is fontos.

Ökokalkulátor 

Hamarosan mobilról is feltölthetjük a villanyautónkat

Az NKM TöltőPont Mobiliti applikációja eddig a töltőpontok megtalálásában segítette a villanyautósokat. Az alkalmazás azonban hamarosan új funkciójával bővül, melynek köszönhetően már mobilról is el lehet indítani a villanytankolást. 

Ökokalkulátor 

Már a Google Maps is segít elektromos töltőpontot találni

A villanyautó-tulajdonosok már a Google Mapsen is rákereshetnek a közeli töltőpontokra, ráadásul az „EV Charging” kulcsszót bepötyögve információt kaphatnak a térképen szereplő állomásokról is. 

Ökokalkulátor 

A papír másik oldala: számoljon és mérlegeljen!

A papír az életünk része; gyártása, használata, hulladéka azonban súlyosan terheli a környezetet, és megannyi fontos kérdést vet fel. Létezik azonban egy olyan ingyenesen elérhető kalkulátor, amely segít kiszámolni, mérlegelni és újragondolni a papírhasználatunkat. 

Ökokalkulátor 

Műholdas térkép készül a klímaváltozás hatásairól

A Google-nek köszönhetően hamarosan bárki megnézheti a klímaváltozás káros hatásait. A keresőóriás ugyanis egy olyan platformot indít, amely műholdas térképekkel szemlélteti az ökoszisztémák változását. A program célja, hogy  a kormányokat és a környezetvédő szervezeteket hozzásegítse a hatékony ökopolitika kialakításához és a felelős döntéshozatalhoz.

Ökokalkulátor 

Kutak a mobilodon – ezeken a helyeken juthatsz ingyen ivóvízhez

A tikkasztó hőségben különösen jól jöhet a Közkutak elnevezésű ingyenes mobilapplikáció, amellyel pillanatokon belül megtudhatod, hol van a hozzád legközelebb található ivóvízforrás. 

Ökokalkulátor 

Bioboltok a tenyeredben

A Gasztrohősök már sokszor siettek a segítségünkre; megtudhattuk kampányaikból, hogy mi a baj a pálmaolajjal, hány év alatt bomlik le egy szívószál, és rendszerint informálnak a szezonális zöldségekről, gyümölcsökről. Ezúttal pedig egy olyan applikációval készültek, amely a fenntartható élelmiszerek lelőhelyeit mutatja be. 

Ökokalkulátor 

Kapcsolódjon a természethez! Íme egy app, amely megmondja, milyen élőlényt kapott lencsevégre

Sokunkkal előfordult már, hogy olyan élőlénnyel találkoztunk, amelyet nem ismerünk. A kíváncsiságunk ilyenkor persze nem hagy nyugodni, s lázas kutatásba kezdünk, hogy rájöjjünk, mit láttunk. Az iNaturalist ingyenes mobilapplikációnak köszönhetően azonban már pillanatok alatt megtudhatjuk a választ. 

Ökokalkulátor 

Interaktív térképen az európai fürdőhelyek minősége

Az európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legmagasabb, kiváló minősítést az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentése szerint. Az EEA egy olyan interaktív térképet is közzétett, amelyen bárki megnézheti a vizek értékelését.

Ökokalkulátor 

Interaktív térképen lehet megnézni az épülő magyar naperőműveket

Egyedülálló és hiánypótló adatbázist készített az Energiaklub a 2016. évi KÁT-dömping során kiadott engedélyek adataiból. Jelenleg ez az egyetlen nyilvános információforrás, amely megmutatja, melyik településen mekkora kapacitású naperőművek felépítését tervezik a beruházók.

Ökokalkulátor 

Ön tudja, hogy mennyit fogyasztanak a háztartási gépei?

Mennyi az annyi? Ne legyünk restek erőfeszítéseket tenni a lakásunk, irodánk energiatakarékosságának növelése érdekében. Ezt legelőször is számolgatással, elemzéssel érdemes kezdeni. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, valamint jól bevált spórolási trükköket is felsorakoztatunk.

Ökokalkulátor 

Tudja Ön, mit kell tennie katasztrófahelyzetben?

Az olvadás növeli az áradások vagy árvizek veszélyét – vajon mennyire vagyunk felkészültek egy ilyen helyzetre? Tudjuk, mit kell tennünk, ha veszély- vagy katasztrófahelyzetbe kerülünk? A Magyar Vöröskereszt felmérésének kitöltésével bárki kipróbálhatja, hogy mennyire lenne képes helytállni egy kiélezett helyzetben.

Ökokalkulátor 

Hogyan gyűjtjük a szelektívet? Tesztelje tudását!

Műanyag, papír, üveg, kommunális - elsőre egyszerűnek tűnik, hogy mit hova dobjunk. De mit kezdjünk a tejesdoboz kupakjával? Hova kell dobni a használt papírzsebkendőt? Mi a teendő a kiürült olajos flakonnal? Számos kérdés, amire nem mindig olyan egyértelmű a válasz. A hvg.hu kvízében letesztelheti, hogy Ön helyesen gyűjti-e a szelektív szemetet!

Hvg.hu
Ökokalkulátor 

A Google látja, mekkora az amerikai és német otthonok napenergia-kapacitása

Az Amerikai Egyesült Államok után már Németországban is elérhető a Google innovatív alkalmazása, a Sunroof. Az applikáció segítségével könnyen ki lehet számolni, hogy megközelítőleg mennyi napfény éri a házunkat évente. A projektbe beszállt az E.ON is – a  vállalat németországi menedzsmentje mindemellett bejelentette, hogy létrehoztak egy olyan online eszközt, amellyel bárki megtudhatja saját otthona energiatermelő kapacitását.