2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Ökokalkulátor 

Megjelent az első interaktív okostábla a határon túli magyar emlékhelyeket gyűjtő projektben

Interaktív okostáblát helyeztek ki az erdélyi Gyimesbükkön, amely magyarul, románul és angolul nyújt információkat a hely történelméről, a környék emlékhelyeiről és a látnivalókról. A fejlesztés egy 2021-ben elindított, határon túli magyar emlékhelyek összegyűjtését és bemutatását célzó új projekt első állomása.

Ökokalkulátor 

Használják az ügyfelek a GRÁNIT Bank Öko Kalkulátorát

A digitális platformokon szolgáltató GRÁNIT Bank a működése során már 633 tonna papírt takarított meg, valamint 39 ezer tonnányi szén-dioxid-kibocsátást előzött meg. A bank a mobilapplikációjában futó Öko Kalkulátorral az ügyfeleit és partnereit is zöldgondolkodásra ösztönzi. 

Ökokalkulátor 

Mobilalkalmazással az etikus fogyasztásért

A Tudatos Vásárló mobilalkalmazást már 10 ezren töltötték le 2021-es élesedése óta. Az app eddig abban segítette a fogyasztókat, hogy megtudják, melyik termék milyen vegyszereket tartalmaz. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a méltányos kereskedelem világnapjára frissítette az alkalmazást.

Ökokalkulátor 

A Wiener Linien bevonná a bécsi utasokat a csomagszállításba

A bécsi közlekedési vállalat úgy tervezi 20 százalékkal csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy a közösségi közlekedéssel utazókat is bevonnák a csomagszállításba – adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Ökokalkulátor 

Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen

A Queenslandi Egyetem tudósai által kifejlesztett Threatened Australians nevű alkalmazás és weboldal felhasználói irányítószámuk megadásával hozzájutnak a területükön élő veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos információkhoz, valamint kapcsolatba léphetnek a helyi politikusokkal, hogy kifejezzék aggodalmukat.

Ökokalkulátor 

Ez a platform a legszemélyesebb szinten segít tudatosítani a klímaváltozást

Az ISeeChange egy ingyenes alkalmazás, melynek segítségével bárki nyomon követheti legszűkebb környezete időjárási tendenciáit, sőt ő maga is megoszthatja tapasztalatait a helyről, amelyet a legjobban ismer és szeret, de személyre szóló értesítést is kaphat, ha a közelben extrém időjárás várható.

Ökokalkulátor 

A mobiloddal a folyókért és patakokért

Világszerte egyre több vízfolyás szárad ki – a jelenség mögött húzódó folyamatok tanulmányozására jött létre a nemzetközi DRYvER projekt. A kutatáshoz azonban minél több adatra van szükség, erre nyújt megoldást a Citizen Science módszere: a tudósok azt kérik, hogy a lakosság is szálljon be az adatgyűjtésbe egy mobilapplikáció révén.

Ökokalkulátor 

Energetikai felújításban segít a RenoPont

A RenoPont névre keresztelt nonprofit szolgáltatást létrehozó szakmai és civil szervezetek azoknak szeretnének segíteni, akik otthonuk energetikai korszerűsítését fontolgatják. A honlapjukon minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivaló megtalálható, de ingyenes személyes tanácsadás is igénybe vehető.

Ökokalkulátor 

Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért

A magyar háztartások közvetlen szén-dioxid-kibocsátása a KSH 2018-ban publikált, a 2010 és 2014 közötti időszakot értékelő adatai szerint 1,31 tonna per fő, ami főképp fűtésből és gépjárművek üzemeltetéséből áll össze, de beletartoznak olyan tételek is, mint az áramfogyasztás vagy a dohányzás.

Ökokalkulátor 

Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat

A magyarországi túlfogyasztás napja 2021-ben június 8-ra esett, ezen a napon a WWF Magyarország a hazai viszonyokra hangolt Léptem nevű alkalmazással lepte meg a magyar fogyasztókat. Az appnak hála bárki személyre szabott tanácsokat kaphat ahhoz, hogyan csökkentheti eredményesen ökológiai lábnyomát.

Ökokalkulátor 

Minden, amit mindig is tudni akartunk a szénlábnyomszámolásról

Vécépapír vagy pelenka? Zoom vagy e-mail? Sör vagy tévé? Vajon egyiknek vagy másiknak nagyobb a szénlábnyoma? Nem is olyan egyszerű kérdések ezek, pedig ha nem tudjuk, milyen lemondással mennyi káros anyagtól kímélhetjük meg a Földet, nem lehetünk igazán eredményesek a személyes klímaharcunkban sem.

Ökokalkulátor 

Új bérletek a budapesti mobiljegy-applikációkban

A fővárosi mobiljegy-applikációkban már elérhetők a negyedéves és a kedvezményes éves Budapest-bérletek is, hamarosan a menü is változik az alkalmazásokban. A BKK ügyfélelégedettségi kutatásából kiderült, a fővárosban közlekedők nyitottak a mobiljegyek használatára, jónak tartják ezeket.

Ökokalkulátor 

A Google Maps a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

A Google Maps hamarosan a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó útvonalat fogja elsőként ajánlani a sofőröknek, akiket figyelmeztet majd az alacsony kibocsátási zónákra is. Emellett az alkalmazás összehasonlíthatóbbá teszi a különböző közlekedési alternatívákat is.

Ökokalkulátor 

Citizen science: lakossági részvétellel a szúnyogok és a járványok ellen

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont kutatói és a Koronamonitor oldal fejlesztőcsapata április 1-jén elindították a Szúnyogmonitor projektben fejlesztett weboldalukat, hogy a lakosság bevonásával térképezhessék fel az emberre veszélyes kórokozókat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok terjedését.

Ökokalkulátor 

Felhívás a Természetjáró applikáció felhasználóinak

A Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes túraapplikációja, a Természetjáró április közepén modernebb, könnyebben használható, több szolgáltatást nyújtó verzióra frissül. Most regisztráljon, aki nem akarja elveszíteni telefonra mentett tartalmait!

Ökokalkulátor 

A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en

A tavasz első napjával a PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét nyitja meg a köznevelési témahetek sorát. Ebben a tanévben a PÉNZ7 együttműködik a Fenntarthatósági Témahéttel, melynek keretében a diákok a tudatosan tervezett, takarékos gazdálkodás mellett a zöld szemléletű családi költségvetés kialakításának lehetőségeivel is megismerkedhetnek.

Ökokalkulátor 

Appok, melyek nem hiányozhatnak egy villanyautós okostelefonjáról

Van miből választaniuk azoknak, akik kifejezetten elektromos autósok számára kifejlesztett applikációt keresnek – nem csoda, hogy sokan nehezen igazodnak el az alkalmazások tengerében. A villanyautosok.hu hiánypótló videót készített a témában. 

Ökokalkulátor 

Egyszerűen kiszámolhatja, hogy mekkora az ökolábnyoma

Hány bolygóra lenne szükségünk a jelenlegi életmódunk fenntartásához?Mennyiben járulunk hozzá életmódunkkal a Föld éghajlatának változásához? Sok más mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az ökolábnyom-kalkulátor segítségével. 

okokalk.mnb.hu
Ökokalkulátor 

Napelemtérképet fejleszt a Google és a Total

A Total és a Google Cloud összeadták tudásuk legjavát, hogy közösen fejlesszenek egy napelemtérképet annak érdekében, hogy felgyorsítsák a napelemek telepítését. A Solar Mappernek köszönhetően a magánszemélyek pontos és gyors becslést kaphatnak a házukban rejlő napenergia-potenciálról. 

Ökokalkulátor 

Jelentős drágulás nélkül zöldül az egyik legnépszerűbb építőanyag

Az építőipari cégek is igyekeznek csökkenteni a tevékenységük nyomán történő üvegházhatásúgáz-kibocsátást.