2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Ökokalkulátor 

Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért

A magyar háztartások közvetlen szén-dioxid-kibocsátása a KSH 2018-ban publikált, a 2010 és 2014 közötti időszakot értékelő adatai szerint 1,31 tonna per fő, ami főképp fűtésből és gépjárművek üzemeltetéséből áll össze, de beletartoznak olyan tételek is, mint az áramfogyasztás vagy a dohányzás.

Ökokalkulátor 

Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat

A magyarországi túlfogyasztás napja 2021-ben június 8-ra esett, ezen a napon a WWF Magyarország a hazai viszonyokra hangolt Léptem nevű alkalmazással lepte meg a magyar fogyasztókat. Az appnak hála bárki személyre szabott tanácsokat kaphat ahhoz, hogyan csökkentheti eredményesen ökológiai lábnyomát.

Ökokalkulátor 

Minden, amit mindig is tudni akartunk a szénlábnyomszámolásról

Vécépapír vagy pelenka? Zoom vagy e-mail? Sör vagy tévé? Vajon egyiknek vagy másiknak nagyobb a szénlábnyoma? Nem is olyan egyszerű kérdések ezek, pedig ha nem tudjuk, milyen lemondással mennyi káros anyagtól kímélhetjük meg a Földet, nem lehetünk igazán eredményesek a személyes klímaharcunkban sem.

Ökokalkulátor 

Új bérletek a budapesti mobiljegy-applikációkban

A fővárosi mobiljegy-applikációkban már elérhetők a negyedéves és a kedvezményes éves Budapest-bérletek is, hamarosan a menü is változik az alkalmazásokban. A BKK ügyfélelégedettségi kutatásából kiderült, a fővárosban közlekedők nyitottak a mobiljegyek használatára, jónak tartják ezeket.

Ökokalkulátor 

A Google Maps a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért

A Google Maps hamarosan a kevesebb károsanyag-kibocsátással járó útvonalat fogja elsőként ajánlani a sofőröknek, akiket figyelmeztet majd az alacsony kibocsátási zónákra is. Emellett az alkalmazás összehasonlíthatóbbá teszi a különböző közlekedési alternatívákat is.

Ökokalkulátor 

Citizen science: lakossági részvétellel a szúnyogok és a járványok ellen

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont kutatói és a Koronamonitor oldal fejlesztőcsapata április 1-jén elindították a Szúnyogmonitor projektben fejlesztett weboldalukat, hogy a lakosság bevonásával térképezhessék fel az emberre veszélyes kórokozókat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok terjedését.

Ökokalkulátor 

Felhívás a Természetjáró applikáció felhasználóinak

A Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes túraapplikációja, a Természetjáró április közepén modernebb, könnyebben használható, több szolgáltatást nyújtó verzióra frissül. Most regisztráljon, aki nem akarja elveszíteni telefonra mentett tartalmait!

Ökokalkulátor 

A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en

A tavasz első napjával a PÉNZ7 Pénzügyi és vállalkozói témahét nyitja meg a köznevelési témahetek sorát. Ebben a tanévben a PÉNZ7 együttműködik a Fenntarthatósági Témahéttel, melynek keretében a diákok a tudatosan tervezett, takarékos gazdálkodás mellett a zöld szemléletű családi költségvetés kialakításának lehetőségeivel is megismerkedhetnek.

Ökokalkulátor 

Appok, melyek nem hiányozhatnak egy villanyautós okostelefonjáról

Van miből választaniuk azoknak, akik kifejezetten elektromos autósok számára kifejlesztett applikációt keresnek – nem csoda, hogy sokan nehezen igazodnak el az alkalmazások tengerében. A villanyautosok.hu hiánypótló videót készített a témában. 

Ökokalkulátor 

Egyszerűen kiszámolhatja, hogy mekkora az ökolábnyoma

Hány bolygóra lenne szükségünk a jelenlegi életmódunk fenntartásához?Mennyiben járulunk hozzá életmódunkkal a Föld éghajlatának változásához? Sok más mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az ökolábnyom-kalkulátor segítségével. 

okokalk.mnb.hu
Ökokalkulátor 

Napelemtérképet fejleszt a Google és a Total

A Total és a Google Cloud összeadták tudásuk legjavát, hogy közösen fejlesszenek egy napelemtérképet annak érdekében, hogy felgyorsítsák a napelemek telepítését. A Solar Mappernek köszönhetően a magánszemélyek pontos és gyors becslést kaphatnak a házukban rejlő napenergia-potenciálról. 

Ökokalkulátor 

Jelentős drágulás nélkül zöldül az egyik legnépszerűbb építőanyag

Az építőipari cégek is igyekeznek csökkenteni a tevékenységük nyomán történő üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

Ökokalkulátor 

Magyar applikáció a villanyautósokért

A  villanyautósok számára az utazástervezés több nehézséget rejt magában, mint egy hagyományos autó sofőrjének. Erre a problémára nyújt hatékony és hiánypótló megoldást az ingyen letölthető, magyar fejlesztésű Volteum applikáció.

Ökokalkulátor 

Ültessük át Budapest fáit a mobilunkra! Itt a BP Fatár applikáció

Elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter-mobilapplikációja, a BP Fatár. Az alkalmazás térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a Főkert fenntartásában lévő zöldterületeken.

Ökokalkulátor 

Hétfőig még Ön is kitöltheti a klímakonzultációs kérdőívet

Magyarország kormánya november 18-án online konzultációt indított a klímavédelem ügyében.

Ökokalkulátor 

Applikáció a városi emissziócsökkentés szolgálatában

Finnországban olyan applikációt hívtak életre, amely a felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri. A mobilalkalmazás játék is egyben: a jól teljesítő userek virtuális krediteket szerezhetnek, melyeket aztán fenntartható szolgáltatásokra tudnak beváltani. 

Ökokalkulátor 

Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja

Töltse le a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmazást, hogy az elsők között értesülhessen a Világtalálkozó programjáról, a kulturális programokról. Az applikáció használói push üzeneteken keresztül értesülhetnek a legfontosabb tudnivalókról.

Ökokalkulátor 

Egyszerűbb lesz a villanyautó-töltés a Nissan Charge applikációjával

A Nissan a Plugsurfinggel együttműködve kifejlesztette a Nissan Charge alkalmazást, amely több mint 100 000 európai töltőpont egyszerűbb megtalálását, azokhoz útvonaltervezést, valamint a töltés elindítását teszi lehetővé a felhasználók számára.

Ökokalkulátor 

Kíváncsi vagy, mennyit fog melegedni a te városod?

A BBC interaktív térképének segítségével megnézhetjük, milyen hőmérsékleti kilátásokra számíthat a lakosság a bolygó különböző pontjain 2100-ban. A 2019-es volt az eddigi legmelegebb nyár, és ennél csak forróbb nyarakra számíthatunk, de vajon Magyarország városaiban hány fokot mérhetünk majd 80 év múlva?

Ökokalkulátor 

Nem kell kidobni! Elindult az első online adomány-ételáruház

Elindult a világ első online adomány-ételáruháza, melynek segítségével a felhasználók feltölthetik felesleges ételeiket, és az erre rászorulók megrendelhetik azokat. A Foodoverflow applikáció három magyar gimnazista ötlete.