2019. április 21., Konrád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Ökokalkulátor 

Ennek az appnak köszönhetően eddig 55 millió fát ültettek Kínában

A mai fiatalokat sokkal könnyebben lehet online elérni – ezt ismerte fel az Alipay, Kína egyik legnépszerűbb mobil- és online fizetési platformja is, amely egy alkalmazáson belüli játékkal igyekszik segíteni felhasználóit a környezetbarát szokások elsajátításában. 

Ökokalkulátor 

Melyik a legzöldebb autó?

Az elektromos autók sikere egyebek mellett annak is köszönhető, hogy a világ több országa is komolyan elkezdett foglalkozni a károsanyag-kibocsátás csökkentésével. A villanyjárgányoknál azonban nemcsak a dizájn, hanem az emisszió mértéke is fontos.

Ökokalkulátor 

Hamarosan mobilról is feltölthetjük a villanyautónkat

Az NKM TöltőPont Mobiliti applikációja eddig a töltőpontok megtalálásában segítette a villanyautósokat. Az alkalmazás azonban hamarosan új funkciójával bővül, melynek köszönhetően már mobilról is el lehet indítani a villanytankolást. 

Ökokalkulátor 

Már a Google Maps is segít elektromos töltőpontot találni

A villanyautó-tulajdonosok már a Google Mapsen is rákereshetnek a közeli töltőpontokra, ráadásul az „EV Charging” kulcsszót bepötyögve információt kaphatnak a térképen szereplő állomásokról is. 

Ökokalkulátor 

A papír másik oldala: számoljon és mérlegeljen!

A papír az életünk része; gyártása, használata, hulladéka azonban súlyosan terheli a környezetet, és megannyi fontos kérdést vet fel. Létezik azonban egy olyan ingyenesen elérhető kalkulátor, amely segít kiszámolni, mérlegelni és újragondolni a papírhasználatunkat. 

Ökokalkulátor 

Műholdas térkép készül a klímaváltozás hatásairól

A Google-nek köszönhetően hamarosan bárki megnézheti a klímaváltozás káros hatásait. A keresőóriás ugyanis egy olyan platformot indít, amely műholdas térképekkel szemlélteti az ökoszisztémák változását. A program célja, hogy  a kormányokat és a környezetvédő szervezeteket hozzásegítse a hatékony ökopolitika kialakításához és a felelős döntéshozatalhoz.

Ökokalkulátor 

Kutak a mobilodon – ezeken a helyeken juthatsz ingyen ivóvízhez

A tikkasztó hőségben különösen jól jöhet a Közkutak elnevezésű ingyenes mobilapplikáció, amellyel pillanatokon belül megtudhatod, hol van a hozzád legközelebb található ivóvízforrás. 

Ökokalkulátor 

Bioboltok a tenyeredben

A Gasztrohősök már sokszor siettek a segítségünkre; megtudhattuk kampányaikból, hogy mi a baj a pálmaolajjal, hány év alatt bomlik le egy szívószál, és rendszerint informálnak a szezonális zöldségekről, gyümölcsökről. Ezúttal pedig egy olyan applikációval készültek, amely a fenntartható élelmiszerek lelőhelyeit mutatja be. 

Ökokalkulátor 

Kapcsolódjon a természethez! Íme egy app, amely megmondja, milyen élőlényt kapott lencsevégre

Sokunkkal előfordult már, hogy olyan élőlénnyel találkoztunk, amelyet nem ismerünk. A kíváncsiságunk ilyenkor persze nem hagy nyugodni, s lázas kutatásba kezdünk, hogy rájöjjünk, mit láttunk. Az iNaturalist ingyenes mobilapplikációnak köszönhetően azonban már pillanatok alatt megtudhatjuk a választ. 

Ökokalkulátor 

Interaktív térképen az európai fürdőhelyek minősége

Az európai fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiérdemelte az Európai Unió szigorú minősítési kritériumai alapján a legmagasabb, kiváló minősítést az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentése szerint. Az EEA egy olyan interaktív térképet is közzétett, amelyen bárki megnézheti a vizek értékelését.

Ökokalkulátor 

Interaktív térképen lehet megnézni az épülő magyar naperőműveket

Egyedülálló és hiánypótló adatbázist készített az Energiaklub a 2016. évi KÁT-dömping során kiadott engedélyek adataiból. Jelenleg ez az egyetlen nyilvános információforrás, amely megmutatja, melyik településen mekkora kapacitású naperőművek felépítését tervezik a beruházók.

Ökokalkulátor 

Ön tudja, hogy mennyit fogyasztanak a háztartási gépei?

Mennyi az annyi? Ne legyünk restek erőfeszítéseket tenni a lakásunk, irodánk energiatakarékosságának növelése érdekében. Ezt legelőször is számolgatással, elemzéssel érdemes kezdeni. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, valamint jól bevált spórolási trükköket is felsorakoztatunk.

Ökokalkulátor 

Tudja Ön, mit kell tennie katasztrófahelyzetben?

Az olvadás növeli az áradások vagy árvizek veszélyét – vajon mennyire vagyunk felkészültek egy ilyen helyzetre? Tudjuk, mit kell tennünk, ha veszély- vagy katasztrófahelyzetbe kerülünk? A Magyar Vöröskereszt felmérésének kitöltésével bárki kipróbálhatja, hogy mennyire lenne képes helytállni egy kiélezett helyzetben.

Ökokalkulátor 

Hogyan gyűjtjük a szelektívet? Tesztelje tudását!

Műanyag, papír, üveg, kommunális - elsőre egyszerűnek tűnik, hogy mit hova dobjunk. De mit kezdjünk a tejesdoboz kupakjával? Hova kell dobni a használt papírzsebkendőt? Mi a teendő a kiürült olajos flakonnal? Számos kérdés, amire nem mindig olyan egyértelmű a válasz. A hvg.hu kvízében letesztelheti, hogy Ön helyesen gyűjti-e a szelektív szemetet!

Hvg.hu
Ökokalkulátor 

A Google látja, mekkora az amerikai és német otthonok napenergia-kapacitása

Az Amerikai Egyesült Államok után már Németországban is elérhető a Google innovatív alkalmazása, a Sunroof. Az applikáció segítségével könnyen ki lehet számolni, hogy megközelítőleg mennyi napfény éri a házunkat évente. A projektbe beszállt az E.ON is – a  vállalat németországi menedzsmentje mindemellett bejelentette, hogy létrehoztak egy olyan online eszközt, amellyel bárki megtudhatja saját otthona energiatermelő kapacitását. 

Ökokalkulátor 

Töltsd le, töltsd fel! Hiánypótló app villanyautósoknak

Magyar fiataloknak köszönhetően most már a hazai villanyautósoknak sem okoz fejtörést a tankolás. A TöltőPont elnevezésű alkalmazás segítségével ugyanis pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy hol találjuk a hozzánk legközelebbi nyilvános „áramkutat”.

Ökokalkulátor 

Életmentő applikáció

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Viterbi Mérnöki Iskola Számítástudományi Tanszékének diákjai elhatározták: mindent megtesznek azért, hogy a meleg miatt senki ne haljon meg a kaliforniai földeken. Elhatározásukat tett követte, és  életmentő appot fejlesztettek. 

Ökokalkulátor 

Zöldkvíz a hulladékcsökkentésről

A hulladékcsökkentésnek rengeteg lehetséges módja van, melyet szűkebb és tágabb környezetünkben pár egyszerű praktika segítségével könnyen megvalósíthatunk. Ezzel nemcsak az ökológiai lábnyomunkat csökkentjük, de a tisztább, szebb és tudatosabb élettér kialakításához is hozzájárulunk. A humusz.hu kvízéből tájékozódhatunk, hogy mennyire vagyunk jó hulladékcsökkentők, egyúttal praktikus, egyszerű és könnyen megvalósítható újrahasznosítási ötletekről is információt kaphatunk.

Humusz.hu
Ökokalkulátor 

Mennyi vizet használunk egy nap?

Azt hinnénk, hogy az emberiség napi vízfelhasználását nagyrészt a fürdésre, főzésre, ivásra használt mennyiség teszi ki. Pedig elektromos eszközeink működése, egy kiló hús előállítása vagy egy műanyag doboz gyártása is rengeteg, sokszor feleslegesen elpocsékolt víz felhasználását jelenti. 

Ökokalkulátor 

Középpontban a környezetvédelem

Sokszor bele sem gondolunk, hogy mikrokörnyezetünkben mennyi káros, vagy hasznos dolgot teszünk, amivel befolyásoljuk ökológiai lábnyomunk nagyságát.  A hazai termékek vásárlásával, az izzók takarékosra cserélésével, vagy a megfelelő hőszigeteléssel máris tettünk egy lépést a környezetbarát otthon kialakításhoz. A kamaszpanasz.hu tesztjéből kiderül, hogy mennyire vagyunk tudatosak ebben a témában, és a teszt kitöltése után hasznos tanácsokkal is szolgál az oldal.

Kamaszpanasz.hu